nyhetsbrev_rekrytering

Målsättning: livskvalitet!

När jag för en tid sedan fick frågan av en journalist om varför vi egentligen hade startat ett eget företag så blev mitt svar – för att få ökad livskvalitet. Ett viktigt litet ord som innefattar både det som är så enkelt och så svårt. Allt från att njuta av en god måltid till att arbeta med ett arbete och tillsammans med kollegor som känns stimulerande. Men för att uppnå ökad livskvalitet så krävs det förstås att man vågar välja sin egen väg.

Vi jobbar med att, efter bästa förmåga, själva vara bra förebilder. När chansen kom att vara med i rekryteringsgruppen för att selektera fram Nya Fröken Sverige ville vi givetvis vara med. Vilken chans att få vara med och förnya och förbättra! Det var tuffa dagar av tester för både rekryterare och kandidater, men nu är Josephine Alhanko anställd. Vi önskar henne all lycka till i de högt ställda målen att sprida glädje, inspiration och framtidstro samt att under ett år vara en förebild för unga tjejer i Sverige. Läs hennes egen krönika nedan.

En annan person som gjorde ett aktivt val för ökad livskvalitet var Claes Westerlund, som lämnade en chefskarriär i it-branschen för att istället dofta sig igenom röda, gröna och svarta tesorter hemma i köket. Därifrån har han tagit avstamp till en ny karriär med fokus på hälsa, affärer och familjen. Vi har gjort en te-spaning.

Vilka val man gör undersöker World Values Survey med fem års mellanrum. Vi har samlat några påståenden där svaren kanske inte är de som man hade kunnat tro. Och kan du förresten lita på vad som står i en CV. Ny forskning visar på skrämmande siffror.

Efter det enormt positiva gensvaret då vi lottade ut affärsluncher till Wasa Allé i förra newset så ger vi er denna gång möjligheten till att vinna ett stort paket med exklusiva teer. Mer info längre ner.

Vi önskar dig en skön vår med inspiration till ökad livskvalitet.

Susanne, Suzanne & Lena

[ Om du vill ändra adress eller bli borttagen från sändlistan kontakta
  oss på info@spirar.se ]

[ News januari 2006 >> ]

[ News oktober 2005 >> ]

[ News juni-augusti 2005 >> ]Våga välja aktivt!

För fyra veckor sedan blev jag utnämnd till Nya Fröken Sverige 2006. Att söka och delta i rekryteringen av Nya Fröken Sverige var inte lika självklart för andra som det var för mig. Men för mig var det en dröm som gick i uppfyllelse. Bilden av Fröken Sverige för mig är en stark ung kvinna, som genom sina personliga egenskaper kan bidra till det hon tycker är viktigt. Hon är stolt, personlig och därigenom vacker och vågar stå för det hon tror på och för den hon är.


Därför var känslan överväldigande när motiveringen lästes upp och jag plötsligt skulle stå som representant för min dröm. Då kände jag att kraften i ens önskningar är starka och drömmar faktiskt kan slå in. Det känns underbart att få möjlighet att leva sin dröm! Ena stunden var jag en vanlig student och nästa en utvald tjej som under 12 månader är anställd som Fröken Sverige med att vara en förebild.

Att våga välja, att ta steget fullt ut och följa sitt hjärta och sin dröm är ett stort val. Sedan jag blev antagen i rekryteringsprocessen märkte jag särskilt att en del människor ser det som sitt intresse att hålla kvar dig i gamla vanor och invanda mönster. De vill inte gärna att man ska gå sin egen väg och göra personliga val. Genom val förändras man, om än inte så lite, och därmed förändras också relationerna till andra. Om man tänker lite filosofiskt så handlar hela livet om val. Det kan vara allt från enkla, triviala frågor till livsavgörande beslut.

Där du befinner dig idag beror på vilka val du gjort i ditt liv. Det intressanta är att valen hela tiden finns där för oss, i varje minut och dag av ditt liv. Det kan vara de små besluten som gör att livet en vacker dag helt förändras. Men det kan vara läskigt att välja. Helst vill vi se det som att våra liv styrs av andra och att vi har begränsad påverkan över våra liv. Går något fel känns det skönt att kunna skylla på andra och inte själv ta ansvar för det som hänt. Det är oftast lättare att spela offer än hjälte i sitt eget liv! När man tar ansvar för sina beslut och fullgör dem känner man stor tillfredsställelse och stolthet.

Jag tycker att vi lever i ett samhälle som ger oss så många valmöjligheter. Vi förväntas välja allt från pensionssparande till pastasorter. Det är väl självklart att vi blir rädda att välja fel! Valmöjligheterna blir lätt för många och vi tycks bli mer oförmögna att välja och stå upp för våra val just på grund av alla möjligheterna. Vi blir obeslutsamma och istället för att välja vill vi ha allt. Detta tror jag kan skapa en osjälvständighet där vi i slutändan börjar tvivla på oss själva och våra beslut. Tänk på att det som är fel för andra kan vara rätt för dig!

För att göra val behöver man mod. Det är modigt att göra val i livet för då har man makten över sitt liv. Fundera lite, vi har ju makt att välja hur vi hanterar det som händer oss. Det finns alltid minst två vägar att gå. Inga val är definitiva. Livet förändras och hela tiden ställs vi inför nya val. Att göra val i livet är viktigt för vår utveckling. Genom dem får vi möjlighet att utvecklas och gå vidare. Vissa val måste vi göra för oss själva, för att vi är skyldiga oss det. Ofta är det de svåraste valen som är viktigast att vi gör. Det gör ont att utvecklas, men utan en knopp som brister blir det ingen blomma.

Tänk på vilken blomma som knoppas inom dig och hur viktigt det är att du låter den blomma. Det är ju ditt beslut och det är bara du som kan göra dina val. Ofta vet vi om vi lyssnar till vår intuition vad som är det rätta och vilka val vi ska göra. Alla svaren bär vi inom oss. Ibland kanske valet blir fel men att våga välja är rätt!

Josephine Alhanko
Nya Fröken Sverige 2006

Vill du kontakta Josephine för en inspirerande föreläsning:
info@frokensverige.se eller www.frokensverige.seTe-spaning

När blev du bjuden på gott te senast ? I dessa koffeintäta tider med baristas som lär oss att dricka latte lever tedrickandet lite grand i skymundan. Den trötta påse man slentrianmässigt erbjuds på restaurangen kan man vara utan. Men nu kommer te-drickandet. Och om du, som jag, faktiskt nyligen blivit bjuden på fantastiskt gott te är chansen stor att det hade samma ursprung. När det dessutom finns en god historia bakom teet så blev i alla fall jag lite nyfiken…

Tillsammans med Claes Westerlund på The Colonial Tea Company är det lätt att förföras av de ljuvliga dofter som sprids ifrån de många och trendiga plåtburkarna som innehåller olika sorters te. Här blandas klassiska tesorter som bergamottdoftande Earl Grey med kryddigt Ayurvedate där citrongräs, kummin, lakritsrot och rosor skall sprida välbefinnande. Hela företaget startade just med att Claes sökte ett större välbefinnande i tillvaron. Han befann sig som Mellanösternansvarig i den hektiska it-sektorn, reste oavbrutet, hade en hög lön som säljchef men dåligt med tid för familjen och i det nyinköpta huset i Hindås fanns mycket att ta tag i. Efter en period av beslutsångest vågade han hoppa av it-karusellen 2003 och satsa på te på heltid.

”Grönt te började bli populärt och jag såg te med en koppling till hälsa som spännande och i tiden” säger Claes. Han berättar om hur de första leveranserna kom och hur han och hustrun blandade grönt te med ginseng i köket i Hindås. ”De första blandningarna smakade förfärligt” skrattar han. Det tog lång tid innan man fick fram en god blandning med just ginseng. Men med hjälp av experter blev de andra blandningarna snabbt populära. Efter en container fylld med rostiga plåtburkar fick man så ordning på de snygga förpackningar man idag har och som dessutom håller teernas arom intakt. Hög kvalitet och bra funktion är viktigt berättar Claes. Säkert var det denna kombination som både tänt proffs inom marknadsföring och inom restaurangvärlden att välja The Colonial Tea Company som partner. Sjömagasinet kan ju bara välja det bästa, eller hur.

Men vad är det som är inne nu inom te undrar vi på Spira Rekrytering. Claes har många exempel. Han talar om fördelen med att kunna dricka drycken både varm och kall. De röda roibossorterna är både nyttiga och praktiska. En glömd teskvätt smakar lika gott med lite honung, en skiva citron och några isbitar. Sedan kommer just hälsoteerna stort. Indien, kryddor och bra råvaror inspirerar. Själva drar vi oss tillbaka och njuter en kopp roibos med johannesört efter en lång hård dag.


Livskvalitet Around The World

Vart 5:e år gör World Values Survey en omfattande undersökning i 81 länder. Ibland kan det vara ganska nyttigt att fundera på hur andra egentligen tänker innan man själv gör ett antagande. Både privat och i affärer. Här kommer ett axplock ur undersökningen:

Kan du lita på en CV? 12% ljuger!!!

Läste du ovan att 66% av svenskarna litar på de flesta. Vi på Spira brukar påminna våra kunder och kontakter att ALLTID kontrollera bakåt med referenser och vara omsorgsfulla vid genomgången av varje CV med tillhörande betyg. Nu ser vi till vår glädje att även en av våra kolleger i branschen, Philip Jerlmyr, har specialiserat sig på bakgrundskontroll. Hans undersökning visar att det är mycket vanligare någon trott att särskilt män ljuger om sin bakgrund när de söker chefsbefattningar.

Däremot är det så att kvinnor sällan - för att inte säga aldrig - ljuger om sin bakgrund utan tenderar snarare att hålla tillbaka i informationen om sig själva. Männen är inte lika noga med vad som verkligen är sant. Här tycks magisterexamen i ekonomi ibland bli till "MBA" och en utbildning som saknar några poäng kan lätt bli till en full "examen".

"Vår erfarenhet är att hela 12 procent ljuger eller undanhåller viktig information om sin bakgrund", säger Philip Jerlmyr.

Att en sådan lögn kan bli ödesdiger för ett bolag är lätt att förstå. Självklart är man mest orolig för felaktigheter som syftar till att gömma rent brottsliga intentioner, men i dagens intensiva och krävande arbetsklimat kan även en liten överdrift bli ett problem. Så nästa gång du läser igenom ansökningshandlingar eller har en intervju och känner ett litet ”kill i magen” av osäkerhet eller obehag. Undersök fakta lite till. Magkänslan brukar vara rätt!


UTLOTTNING

Vill du öka din egen livskvalitet så maila namn, företag och adress till oss på Spira Rekrytering, info@spirar.se så kanske du blir en av de lyckliga vinnarna till ett exklusivt set med te.

Och om du inte vinner den här gången så läs gärna mer på www.thecolonialteacompany.com för att ta kontakt och bli inspirerad.

Lycka till !


Ansvarig för texter i Newset: Susanne Hydén, hyden@spirar.se.