nyhetsbrev_rekrytering

Det brinner!

Överallt så finns det saker som väcker starkt engagemang, som man brinner för. Efter en lång, stärkande sommar har du – förhoppningsvis - energi att ta dig an höstens alla planerade och oplanerade valsituationer som kräver just ditt engagemang.

Kanske väljer du en heldag i skogen med svampkorg, termos och sinnena uppfyllda av mustigt jordiga dofter och trädens färger som brinner i rött, gult och orange. Eller ett jaktpass i gryningen då dimman lättar och tunnas ut över morgonfuktig mark.

Andra brinner för att kunna nå ut, kunna höras genom rätten till yttrandefrihet. Om det skriver Johan Kollén, redaktör för Bok & Bibliotek i detta News. Rader som väcker till eftertanke.

På många företag brinner det i knutarna för att få in nya resurser. Då kan det vara bra att både fundera på nya begrepp som LQ (ledarskapets intelligens) och inte minst fundera över vem man tar in. I stressade situationer är det ju lätt att bli okritisk, kanske rentav slarvig. Vi som rekryterare vet var brandfaran finns och kommer med släckningstips.

Vi på Spira brinner för mod att våga. Därför berättar vi om två mammor i Hong Kong som vågade och startade smyckesföretaget Plain Vanilla. Smycken utöver det vanliga som väcker habegär. De bjuder inte bara på en spännande historia utan också på riktigt läckra armband till utlottning – läs mer längre ner.

Och som vanligt ytterligare erbjudanden och annat smått och gott. Vi på Spira hoppas önskar en engagerad höst och att vi och vårt News kan inspirera.

Susanne, Suzanne & Lena[ Om du vill ändra adress eller bli borttagen från sändlistan kontakta oss på info@spirar.se ]

[ News april 2006 >> ]

[ News januari 2006 >> ]

[ News oktober 2005 >> ]

[ News juni-augusti 2005 >> ]Yttrandefrihet i nutid

Idag har yttrandefrihetens gränser har flyttats – åt flera håll samtidigt och inte bara geografiskt. Borta är den tid när den geografiska gränsen för det fria ordet drogs jäms med järnridån. I stället har bilden blivit mer sammansatt. Och därmed är demokrati kanske inte den garanti för yttrandefrihet som många trott.

Kampen mot terrorismen har medfört att allt fler länder naggar yttrandefriheten rejält i kanterna. Medborgarna i USA får räkna med att myndigheterna utan domstolsbeslut kan granska vilka böcker de lånar som en konsekvens av The Patriot Act. Även Nederländerna och Storbritannien är på väg att införa liknande lagar. I vårt land diskuteras långt gående möjligheter för polisen att bugga bland annat tidningsredaktioner.

Med Internets spridning över världen skulle man kunna föreställa sig att yttrandefriheten fått en ordentlig skjuts framåt. Det stämmer på vissa håll, men i ett land som Kina, som ekonomiskt är på god väg att bli ett modernt samhälle, är statlig censur fortfarande en realitet. Information om t ex den tibetanska självständighetskampen och Falun Gong-rörelsen blockeras för kinesiska användare. Denna censur hade inte varit möjlig utan hjälp från internetoperatörer som Google och Yahoo.

Också i många andra länder förföljs, trakasseras och tystas människor på grund av sina åsikter. I Kuba, Etiopien, Eritrea och Burma – för att bara nämna några länder – fängslas journalister varje år.

Trots att järnridån har dragits undan är yttrandefrihet ingen självklarhet i de forna öststaterna heller, än så länge. I Ryssland får journalister, som försöker rapportera sakligt om kriget i Tjetjenien, problem och i Vitryssland saknas i princip oberoende medier.

Någon oinskränkt yttrandefrihet har aldrig funnits.

Samhällen har av olika skäl och i alla tider satt gränser för vad som får uttryckas i tal och skrift.

Men vad är ett giltigt skäl för att begränsa denna grundläggande mänskliga rättighet? Och vem bestämmer var gränsen ska gå?

Johan Kollén
Redaktör Bok & Bibliotek
Pablo Picasso på Göteborgs Konstmuseum

Pablo Picasso är en modern myt. Han personifierar den modernistiske konstnären vars frihet att skapa efter sitt eget huvud går före allt – bekvämlighet, god smak och traditioner, till och med andra människor. Men bakom myten finns en synnerligen livskraftig personlighet och hans tillika livskraftiga konst. På Göteborgs Konstmuseum visas nu ett fyrtiotal originalverk och ett tjugotal grafiska blad ur Picassos gigantiska produktion. Utställningen kretsar kring några teman som följer honom under hela hans skapande liv; akrobater och harlekiner, familj och kvinnor.

I centrum står målningen Akrobatfamilj från den rosa perioden som äger rum i Picassos ungdom, när han bor och verkar i Paris. Tidigare har han skildrat fattiga och utstötta människor i en sentimental och melankolisk stil, men kring 1904 lättas paletten upp med nya, varma färger. Han skildrar cirkusfolk och familjegrupper. Akrobaterna är motiv ur hans vardag, han besöker cirkusföreställningar flera gånger i veckan. Bilden har också ett släktskap med bilder av den heliga familjen. Målaren skildrar karaktärerna i ett ömsint måleri utfört med enkla medel men stort raffinemang. Picasso låter aldrig sin tekniska skicklighet bli ett självändamål, utan söker ständigt nya sätt att uttrycka sig.

1907 träffar han den franske konstnären Georges Braque och tillsammans uppfinner de en helt ny stil, kubismen. Kubismen låter bilden skapa sin egen verklighet, och bryter mot bildkonstens tradition att använda centralperspektivets mekanismer. I utställningen visas oljeskisser till kubismens förstlingsverk Flickorna från Avignon. Här syns Picassos influenser från afrikansk och iberisk skulpturkonst, med förvrängda och kraftfulla former. Kubismen skänker konsten en ny frihet, men Picasso går ständigt vidare.

Från och med 1916 går han tillbaka till ett mer klassiskt formspråk, men han ägnar sig även åt surrealistiska experiment. Som en ständig följeslagare i hans konst står dock porträtten av hans kvinnor. I utställningen syns flera porträtt av Dora Maar, konstnärinnan som levde med Picasso och var hans musa under flera år. Deras förhållande var stormigt, och i bilderna kan man utläsa det intensiva spelet mellan dem.

Picasso sade en gång att han strävade mot friheten att kunna skapa som ett barn: förutsättningslöst, direkt och utan hämningar. Ett självporträtt av konstnären vid 82 års ålder visar att han nått sitt mål. Det är en enkel målning som spritter av skaparglädje och spontanitet. Cirkeln är sluten: barnet som var en mästare blir mästaren som är ett barn.

Av Björn Westrerlund, Göteborgs Konstmuseum

Utställningen pågår t.o.m den 3:e december

Mer information finns på www.konstmuseum.goteborg.se
Plain Vanilla - en gnistrande värld skapad av kvinnor som brinner för att våga

Smycken är något som förstärker och uttrycker känsla och personlighet. Det var något de flesta kvinnor kan skriva under på. Och även något som småbarnsmammorna Ingela Grip och Johanna Ahlgren var överens om redan då de träffades 2001 och familjerna bodde i Hong Kong. De inspirerades av det stora utbudet av pärlor och började att ta hem lite pärlhalsband till släkt och vänner och vart efter blev det mer och mer… 2004 bestämde de sig för att satsa helhjärtat på sitt företag Plain Vanilla.

Målet med att starta eget var att kunna ha möjlighet att ha lite flexiblare tider än ett 9 till 5 jobb – så att de två båda mammorna fick mer tid till döttrarna och framförallt större flexibilitet. Men företagsstarten innebar också ständiga tankar på leverantörer, kunder, säljaktiviteter, design av webbsida, broschyrer, visitkortsutformande, textskrivning, försäljning, bokföring och fakturering. Ingela skrattar och berättar hur viktigt det är att verkligen tro på att man skall lyckas. ”Tänk bara på alla nätter och kvällar av arbete och helger när man tackat nej till fester och middagar. Nu betalar det sig när faktureringen går stadigt uppåt!”

”Grundtanken när vi designar smycken är att göra smycken som förstärker personligheterna” fortsätter Ingela. ”Att smycka sig, liksom att klä sig är ju en förlängning av ens personlighet – och visst är det underbart att kunna variera och ändra allt efter humör och roller man går in i. Affärskvinnan, festtjejen, mamman, väninnan och älskarinnan bor ju alla i oss. Smyckena är alltså inspirerade av starka kvinnor och kvinnlighet som syns och vågar ta självklar plats – kvinnlighet i olika skepnader och roller.”

I Sverige säljs Plain Vanillas smycken i ett antal utvalda butiker men varorna finns även i Norge, Danmark, Finland, Österrike och – förstås - Hong Kong. Intresse finns att lansera varumärket i Japan. Ingela hastar vidare till från vårt möte till mässmontern men lovar att Spiras Newsläsare får chansen att vara med i en utlottning av exklusiva set med armband!


Aktuellt inom HR & Rekrytering

Har du tänkt på att mäta LQ ? Efter att vi lärt oss förkortningarna IQ (logisk intelligens), EQ (emotionell intelligens) och SQ (själslig intelligens) så kommer nu LQ (ledarskapets intelligens) som det allra senaste inom rekrytering och HR. För att få fram denna gör man en grundlig analys av de fyra områdena kropp, huvud, hjärta och själ. Dessa komponenter visar huruvida man är en komplett ledare eller ej.

I sammanhanget kan en god gammal ledarskapsdevis dammas av.

”I affärer skall man ha ett kallt huvud, varmt hjärta och rena händer”

Ofta är det bråttom, bråttom när det kommer till HR-frågor. Den duktige ledarskapskonsulten Paul Holmström brinner för att identifiera dysfunktionella chefer. Och även vilka konsekvenser de har i en organisation.

För dig som står i en rekryteringsprocess särskilt viktigt eftersom psykopaten alltid passerar det inledande charmtestet, berättar Paul. Det är faktiskt sant. Just denna personlighetstyp vet exakt hur man lurar ett aldrig så välutvecklat test. För dig som vill veta mer läs gärna:

Länk till Tunbrås bok
http://www.bokus.com/b/9147072482.html?pt=search_result

Robert Hares webplats, länkar till artiklar
http://www.hare.org/

Hares bok
Without conscience
http://www.amazon.com/gp/product/1572304510

Hare och Babiaks kommande bok, ett måste! Den har varit på gång i 2-3 år och äntligen här.
Snakes in suits
http://www.amazon.com/gp/product/0060837721


Kaffespaningen: moccacino

Gör en värmande kopp chokladkaffe, toppa med kanel och koppla av en stund. Lätt att röra ihop i köket.

Lägg chokladbitarna i botten på ett glas eller mugg. Häll över kaffet och rör så att chokladen smälter. Värm mjölken i en kastrull, vispa hela tiden tills det blir skum. Häll det över kaffet. Strö över kanel.

För 1 glas behöver du:

2 bitar mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
1 dl espresso eller mörkrostat kaffe
1 dl mjölk
1 krm kanel


Källa: Arla


ERBJUDANDE 1: Gå på kurs nu och bli en bättre projektledare direkt!

För dig som läser Spiras News erbjuder Lonia Utveckling ett specialpris på sin Projektledarutbildning* med start den 11:e september. Kursen är 5 dagar och ger dig mycket goda kunskaper i modeller och utförande för projektarbete, projektledarskapet och grupputveckling.
* fd Hogia Institutets projektledarutbildning

Nästa utbildning i Göteborg är den 11-15 september 2006 på Konferens Aktiviteten, Lindholmen. Ring idag!

För mer information ring eller mejla: Lotta på 070–600 80 40, info@lonia.se, www.lonia.se


ERBJUDANDE 2: Kostnadsfria Frukostseminarier

Kenth Åkerman & Hans Wern bjuder på 75 minuter som får dig att växa. Boka in de tillfällen du kan redan nu. Följ länken och läs mer under: www.coacha.nu.


UTLOTTNING

Gillar du att uttrycka dig med personlig stil så maila namn, företag och adress till oss på Spira Rekrytering, info@spirar.se. Kanske blir du blir en av de lyckliga vinnarna till ett exklusivt armbandsset i serien Crazy från Plain Vanilla.Och om du inte vinner den här gången så hittar du kontaktuppgifter på www.plainvanilla.se. Jewellery to love – Embellish Yourself!

Lycka till !


Ansvarig för texter i Newset: Susanne Hydén, hyden@spirar.se.