nyhetsbrev_rekrytering

Sikta mot toppen!

Så skall det kännas när man startar ett nytt år. Massor av möjligheter och energi, inga hinder utan vägen ligger fri mot toppen. Några bra tips för att lyckas är att direkt sålla i alla måsten som genast knackar på. Både privat och i jobbet. Vad vill du egentligen? Vad är viktigt och vad ger dig positiv energi? Och kom ihåg – våga be om hjälp så når du bättre resultat både privat och professionellt !

Hjälp i hemmet är ett aktuellt ämne. Karin Geiger från Ungdomsbarometern ger ett aktuellt och ganska oväntat inlägg i den så kallade pigdebatten.

Siktade riktigt högt, det gjorde Linda och Kristian när de fann en chokladleverantör med toppkvalitet i Danmark. Läs mer om hur de etablerat ett helt nytt varumärke i en etablerad bransch. Bara namnet ”Summerbird”. Visst får man en smak av sommar och längtan såhär mitt i vintern… Vi har en utlottning av deras produkter längre ner i newset.

Vårt förra News orsakade en smärre storm av kommentarer kring det faktum att så många fuskar med informationen i sina CV. ”– Det kan inte vara möjligt!” ”– Sådant trodde jag bara hände utomlands.” Ja, så löd kommentarerna vi fick till oss på Spira. Vi följer därför upp med lite mer nyttig kunskap och varnande exempel. Information som du säkert vill ha tillgång till innan du skriver på ett anställningskontrakt nästa gång…

När vi ändå håller i pekpinnen så följer lite råd på vilka former av ”trivselhöjare” som kan göra ditt företag mer attraktivt i framtida och befintliga medarbetares ögon.

Summit erbjuder specialpris på lokaler i Stockholm för dig som läser vårt News. Mer info längre ner.

Vill du vara ännu mer äventyrlig och utveckla dig ytterligare så kolla in vad våra coacher har på gång. Kanske står du på Taffelberget i mars eller öga mot öga med en vithaj ?

Vi på Spira hoppas önskar en toppenstart på året och att vi och vårt News kan inspirera.[ Om du vill ändra adress eller bli borttagen från sändlistan kontakta oss på info@spirar.se ]

[ News september 2006 >> ]

[ News april 2006 >> ]

[ News januari 2006 >> ]

[ News oktober 2005 >> ]

[ News juni-augusti 2005 >> ]PIGA OCH EGEN FÖRETAGARE – UNGA HAR NYA MÅLBILDER!

Fram till 60-talet var piga ett yrke som unga kvinnor kunde utbilda sig till och som välbärgade familjer kunde anställa. Pigorna hade i regel låg ersättning och bedrövliga arbetstider, och när de så småningom bildade familj kunde de berätta för sina barn om hur det varit att alltid stå till tjänst för överklassfamiljer. Berättelserna var säkert inte alltid positiva, och givetvis präglades pigornas barn av uppfattningen att tjäna andra människor i deras hem innebar att leva i underkastelse.

En del av de här barnen blev politiker när de växte upp, och vissa är det än idag. För dem är diskussionen om hushållsnära tjänster en diskussion som för tankarna till mammas berättelser om gamla tiders pigor, och det är inte svårt att förstå att de motsätter sig hela diskussionen och nedlåtande kallar den för ”pigdebatt”.

Om vi bortser från problematiken att politiker diskuterar en fråga utifrån premisser som inte längre är aktuella, så finns det en extra dimension i pigdebatten om man ser på den ur ungdomars perspektiv. Med undantag av pigan Lina i Emil-sagorna har pigor aldrig existerat under unga människors levnadstid, och de kan följaktligen inte relatera till att piga skulle innebära något negativt.

Ungdomar kan däremot relatera till det faktum att de redan i tidig ålder kan tjäna pengar genom att utföra varierande hushållsnära sysslor, exempelvis hjälpa familjer med att passa barn eller klippa gräs. Tala om för de här unga människorna att de är levande exempel på pigdebatten, och de kommer tycka att du för ett märkligt resonemang. Piga, vadå? De hjälper ju bara till.

När vi i våra undersökningar frågar ungdomar om deras absoluta drömyrke, hamnar egen företagare i topp. När vi frågar om vilka branscher de lockas av, och vilka variabler de värdesätter på en arbetsplats, hamnar serviceyrken högt och bland de saker som värdesätts återfinns flexibilitet i arbetstid och arbetsplats samt möjligheten att själv kunna påverka sin inkomst.

Samtidigt finns ett omvittnat behov hos framför allt barnfamiljer av hjälp i vardagen med exempelvis barnpassning, hämtning och lämning på dagis, handling, städning osv. Lägg ihop allt det här och tänk på vilken möjlighet det finns att uppmuntra ungdomar att starta företag vars affärsidé det är att hjälpa människor med tjänster i hushållet. De här ungdomarna skulle aldrig se sig som pigor, utan som företagare som utför jobb som deras kunder uppskattar och betalar för.karin.geiger@ungdomsbarometern.se
0706-96 13 16

Karin Geiger är verksamhetsansvarig på UngdomsBarometern.
UngdomsBarometern är specialiserade på att hjälpa sina kunder förstå och nå unga.Var sjunde kandidat – en lögnare?

Företagsdektektiven, Philip Jerlmyr, anlitas alltmer för att djupgranska kandidater genom kontroll i databaser och offentliga register. Unga män mellan 25-35 är de värsta lögnarna. ”-Det är faktiskt mycket säkrare att anställa en kvinna” säger Philip Jerlmyr. ”-Min erfarenhet säger att de snarare missar att visa upp alla sina kvalifikationer!”

Som kandidat riskerar man alltså direkt att tappa chansen till toppjobbet om man friserar sin CV. Man måste vara medveten om att både arbetsgivare och rekryteringskonsulter börjat kontrollera fakta på ett mycket med djupgående sätt.

Det handlar om också om förtroende. Om man ärligt säger att det saknas 10 poäng till examen så kan det vara helt ok, men om man ljuger om att den är klar och ertappas så tappas förtroendet helt. Dessutom är det lätt att tro att det kan finnas ännu fler felaktigheter. Idag kan man köpa en svensk examen via Internet för ca 350 dollar.

Om man talar med Ann-Christin Hammarling, ordförande på ESK, så kommer frågan om etik ofrånkomligen upp. ”-Det är en moralisk balansgång. Man kan göra psykologiska tester och ha en omfattande referenstagning. Men ett utdrag ur brottsregistret måste man be den sökande att själv skaffa fram.” Vad många däremot inte vet är att de tester man gör då man söker arbete inom den kommunala sektorn idag betraktas som en offentlig handling.

Man har ju på senare tid också talat mycket om licensskolk, svart städhjälp, barnpassning osv. De flesta searchkonsulterna verkar överens om att graden absolut styrs av vilken yrkesroll det gäller. Att som chef inom TV inte betala licensen eller att skriva familjen utomlands för att slippa betala skatt är INTE ok. En p-bot är ok, men inte många.

Alla, både rekryteringskonsulter och arbetsgivare, är eniga om att graden av kontroll skärps mer och mer. Personer som ertappats med grova misstag, visat upp psykopattendenser eller gjort sig skyldiga till sexuella trakasserier blir inte längre kontaktade med erbjudanden om nya uppdrag. Även om man gjort bra ifrån sig i övrigt är toleransen lägre idag och ingen organisation orkar med en manipulativ person. Eller som en rekryterare sa ”-Som rekryterare gäller det verkligen att ha elefantminne!”

Livet enligt chefen:

Jag är en bra chef – 77%
Jag borde ha mer i lön – 40%
Jag är inte så ambitiös i hemmet – 30%
Jag har inte tillräckligt med tid för mina barn – 70%
Jag får inte den uppskattning jag förtjänar – 35%

(från Chef 11/06)


Mervärden lockar medarbetare

Allt fler företagare ser sina medarbetare som företagets allra viktigaste resurs. På riktigt. För att attrahera och behålla kompetenta medarbetare är det bland annat viktigt att skapa en trivsam arbetsplats med ett klimat som gör att de anställda inspireras att prestera sitt bästa. För att skapa denna motivation är det inte alltid enbart lönen som är avgörande, utan andra ”trivselhöjare” är också viktiga.

Förmåner som skapar ett positivt arbetsklimat handlar om allt från utvecklingssamtal och gemenskap vid fikabordet till sjukvårds- och pensionslösningar. Möjligheten för de anställda att vara med och påverka beslut och känna sig delaktiga i företagets strategi och värderingar spelar en viktig roll för att förbättra företagets resultat. Andra förmåner som kan vara en del i företagets strategi att locka till sig och behålla medarbetare är friskvård, bil i tjänsten och givetvis sjukvårdsförsäkring. En snabb tillgång till vård sparar tid och pengar. Med slimmade organisationer är det sårbart då den anställde inte är på plats.

En undersökning som SEB Trygg Liv låtit genomföra visar att 49 procent av företagen tror att arbetsgivarens ansvar för välfärdssystemet kommer att öka framöver. En trolig orsak är att det nya pensionssystemet på sikt inte kommer att leverera pensionsnivåer som uppfattas som acceptabla. Det finns även undersökningar som visar att de småföretag som har tecknat en sjukförsäkring i någon form både uppvisar snabbare tillväxt och bättre lönsamhet – så att ha nöjda och friska medarbetare verkar löna sig!

Fast om du nu ändå råkar ut för influensa såhär i början av året, näsan rinner och du känner dig eländig. Här kommer några bra råd!
  • Mys med massor av kuddar, så att huvudet hålls högt uppe medan du vilar och läser en bra bok.
  • Drick massor av vatten och ät så gott det går. Glass och yoghurt brukar vara bra.
  • Vila! Ingen fysisk ansträngning, ingen lek och spring i det kalla vädret. Massor med film och böcker!
  • Kela med katten eller hunden och tänk positivt.

Summerbird

1987 etablerades Summerbird i Danmark som en protest mot den dåliga kvalitet som chokladen börjat bli förknippad med. Choklad med smörkräm och mycket socker ersattes med råchoklad från Caraque, ren nougat och – inte minst – marcipan gjord på prima Valenciamandlar.

2004 besökte det matintresserade paret, Linda och Kristian Åberg, Köpenhamn och fastnade för Summerbirds produkter. Smakupplevelsen ledde till att paret öppnade en exklusiv chokladbutik i Haga i Göteborg. En butik där chokladen behandlas nästan med vördnad och sällan är mer än några dagar gammal. Ny beställs varje söndag. ”Göteborgarna får lära sig nya smaker. Chilichoklad och champagnetryfflar till exempel” säger Kristian med något drömmande i blicken. Han berättar också om handplockade Hallon från Alsace, polynesisk vanilj och vita persikor från Gascogne. Idag finns Summerbirds produkter runtom i landet och en bit dansk choklad har faktiskt gett Kristian och Linda heltidsarbete.


Kapstaden i mars 2007

Två av våra coacher, Kenth Åkerman och Hans Wern, styr tillsammans med 15 deltagare, kosan mot ny utveckling och nya äventyr under 6 dagar i Sydafrika. Vill du veta mer om hur du kan bli en av dessa gå in på www.coacha.nu. Förutom förnyad kunskap, insikt och inspiration så kryddas resan med allt från vithajar till besök på vingård.
Toppläge i Stockholm

För dig som behöver boka lokal, showroom eller kontor i Stockholm nu i år kan vi rekommendera Summits läckra lokaler i city. För vem vill inte ha styrelsemötet i James Bond eller en träff hos Modesty? Kontakta agneta.trygg@summit.se så får du specialpris som läsare av vårt News.


UTLOTTNING

Blir du också glad av choklad så maila namn, företag och adress till oss på Spira Rekrytering, info@spirar.se.

Kanske blir du blir en av de lyckliga vinnarna till några exklusiva godsaker från Summerbird Chocolaterie, Haga Nygata 13, Göteborg.Och om du inte vinner den här gången så hittar du butiken på Haga Nygatan 13 i Göteborg. Lycka till!


Någon nära behöver dig!

Blev det många nya saker till både stora och små under julen? För att kombinera nytta med givandets glädje så passa på att gå igenom vad du och familjen inte själv behöver. Prylar, kläder, leksaker – allt det tas med varm hand emot av organisationer i din närhet. Frälsningsarmén, Stadsmissionen med flera brukar dela ut till ensamstående och andra som behöver. Att ge är bra för själen !

Ansvarig för texter i Newset: Susanne Hydén, hyden@spirar.se.