nyhetsbrev_rekrytering
Rätt start på hösten!

Nu drar vardagen igång igen med fulla segel. Det gäller verkligen att ha laddat upp batterierna för både jobb och fritid under sommaren. Efter en regnig juli-augusti måste man suga lite extra på de karameller som ändå erbjudits.

Själv njuter jag av sommarminnen såsom att ha mött upp den pampiga Ostindiefararen Götheborg tillsammans med ett myller av andra båtar i inloppet till stan, en solig stund på varma klipphällar med nyrökta räkor att avnjutas på det hembakta brödet, glädjen hos vår klordoftande 7-åring som precis lyckats ta simborgarmärket och många glada middagar med uterummet fyllt av barn och vänner och regnet smattrande på taket. Se där – det gick ju att ha riktigt bra minnen ihop med vatten…;-)

I detta News tänkte vi ge lite tips om hur man startar upp sin höst på bästa sätt.
 • Hans Wern som är en coach som både vet hur man lär ut och som lever som han lär, lär oss hur vi blir mer praktiskt passionerade.
 • Vi ger er ett litet test för att se om de små grå kommit igång och säkerligen ett gott skratt.
 • Ger traditionell annonsering fortfarande högvis med ansökningar? Läs mer i HR-tipset.
 • Är det dags för hela kroppen att komma igång så ger Fungera Friskvård dig en chans att vinna ett träningskort! Läs mer utlottningen längst ner i Newset.
 • För kvinnor som vill utvecklas i sitt ledarskap finns en glödhet möjlighet att ansöka om ett stipendium värt 35.000:- som Henrik Cederhed vet mer om.
 • Och så står tre bonusbiljetter på spel till Spiras 3-års kalas i september.
Men först skriver Peter Örn, fd VD på SR och Röda Korset om hur det egentligen känns när en headhunter ringer.

Vi på Spira hoppas vi och vårt News kan intressera, informera och inspirera dig en stund.[ Om du vill ändra adress eller bli borttagen från sändlistan kontakta oss på info@spirar.se ]

[ News april 07 >> ]

[ News januari 07 >> ]

[ News september 2006 >> ]

[ News april 2006 >> ]

[ News januari 2006 >> ]

[ News oktober 2005 >> ]

[ News juni-augusti 2005 >> ]När headhuntern ringer

Sommaren har just övergått i höst. Du är tillbaka på arbetet och telefonen ringer alldeles vid lunchtid. Det är en kvinna, du har aldrig hört rösten förr.


Hon frågar om hon stör. - Nej.
Hon arbetar för ett rekryteringsföretag och vill sondera om du är intresserad av ett nytt uppdrag. - Nja, det finnas mycket kvar att göra här, hade tänkt mig några år till, det är för tidigt att tänka på något annat.

Men intresset är väckt. Någon annan är intresserad av din kompetens och erfarenhet, av allt det du har lärt dig genom åren och som man kanske inte alltid förstår att uppskatta på ditt nuvarande jobb.

Ni ses i hemlighet över en espresso. Du får en beskrivning av uppdraget: det handlar om att förändra en organisation som har stelnat efter ett decennium av framgångar. Ledningen och medarbetarna vilar på gamla lagrar. Nu krävs fokusering och tydlighet och ett helt nytt sätt att tänka. Det är styrelsens uppfattning och man är beredd att driva den nu och mycket målmedvetet genom ett skifte på vd-posten.

Det går några veckor. Du visar ett avvaktande intresse, du är med i processen, smickrad och inom dig allt mer övertygad om att detta är en ny chans i karriären.

Men ställer du frågorna till headhuntern och så småningom till styrelsen och till styrelsens ordförande? Ställer du de svåra frågorna om vad uppdraget egentligen innebär, om hur styrelsen ser på sin roll och om den är beredd att backa upp dig när landsvägen är dammig och bara bär uppåt hela tiden? Styrelsen vill ha förändring men är den beredd att försvara konsekvenserna?

Andra tar referenser på dig. Men tar du referenser på dom som du ska rapportera till och vara ansvarig inför? Vad vet du om de närmaste medarbetarna? Är du lika noggrann nu som när du investerar i en bostadsrätt i de centrala delarna av stan?

Är du lika noggrann när det handlar om din tid under de kommande åren, nej, mer än så – när det handlar om vad du ska använda ditt engagemang och din kunskap för under de närmaste åren? Och än mer än så – när det handlar om ett uppdrag som gör att du kommer att inte sällan tvingas prioritera jobbet framför din familj och dina vänner?

Det är i detta läge som du måste vara professionell i varje tum, ha förmågan att se möjligheter men också distansera dig från smicker och förhoppningar om något nytt, från den bekräftelse som det innebär att bli tillfrågad.

Rekrytering är ömsesidighet. Det är lätt att glömma när man blir uppvaktad. Det handlar inte om att bli rekryterad, det handlar också om att låta sig bli rekryterad. Inte bara om att få utan också om att ta ett jobb.

Och snart övergår hösten i vinter. Den här gången ringer du till headhuntern.
- Jag har tänkt över det som vi pratade om. Och jag har kommit fram till att…

Peter Örn

HR-tipset

För dig som planerar att annonsera efter ny personal kan det vara bra att veta att trenden under det senaste året har förändrats. Från ett stort inflöde av ansökningar att sålla ibland till idag ofta ett betydligt magrare urval. Ett av de stora rekryterings & bemanningsföretagen i branschen berättade nyligen om ett exempel på en tjänst där man för 1,5 år sedan fått in ca 100 svar på en annons i dagspress och på internet. När man lade ut exakt samma annons i våras fick man in 7 svar. Konjunkturen och en snabbt växande trend med headhunting/search gör att rekryteringsförfarandet förändras i snabb takt. Värt att tänka på nästa gång du skissar på en annons av gammal vana.Lev livet passionerat…och få energi!

Vi bad Hans Wern på Effekteam om några kloka kom ihåg för att komma igång efter en lång, härlig sommar. På rätt sätt ! Här kommer hans kom ihåg lista.

Passion är starkare kraft än tvång, lust ger mer kraft än viljan. Passion är en energi som driver på dig inifrån och det gäller att väcka den till liv.
Passion är att göra det du tycker om. Och för att nå fram och förverkliga drömmar måste du tycka om det du ska göra…
Passionen gör dig effektiv och tar fram all energi och alla talanger du har. Den lockar också fram andra positiva känslor. När du mår bättre skapas bättre resultat, vilket sannolikt inte är någon nyhet för dig.
Se dig om efter människor med passion. Observera eller fråga vad det är som gör passionen. Fråga sedan dig själv; Vilken eller vilka passioner har jag i mitt liv och arbetsliv?

Tänk på detta
 • Vad inspirerar dig mest?
 • Vad gör dig lycklig?
 • Vad får dig att skratta?
 • Vad kan du göra för att ha mer kul i livet?
 • Vad kan du göra för att fira mera?
 • Vem skall du berömma och belöna idag?
 • Vad skall du göra med din tid idag?
 • Vad skall du fylla med passion idag?
 • Vad skall du göra för att njuta mera idag?
 • Vad skall utveckla dig idag?
 • Vilka framgångar kommer idag?
Inspirationsfrågor

Här är några inspirationsfrågor som kan bli en start när du ska börja att finna målen i ditt liv. Frågorna är inspirerade av Brian Tracy.
 • Vilka är de fem saker som betyder mest för dig i ditt liv?
 • Skriv ner de tre viktigaste målen i ditt liv. Du har 30 sekunder på dig.
 • Vad skulle du göra om du vann 100 miljoner kronor i morgon?
 • Hur skulle du spendera din tid om du fick reda på att du bara hade sex månader kvar att leva? Vad skulle du göra?
 • Vad har du alltid velat göra men aldrig gjort för att du varit rädd?
 • När du tittar tillbaka på ditt liv och på det du gjort, vid vilken typ av handling, under vilka omständigheter, har du känt den största tillfredställelsen och självförtroendet?
 • Om du fick ett magiskt piller som gjorde att du fick en önskan uppfylld, på lång eller kort sikt, vad skulle det vara?
 • Vilken dröm skulle du våga drömma om du visste att den skulle förverkligas?
Reflektion över din passion:

Tänk på ett tillfälle när du kände lust eller passion. När och var är du? Se det du ser, gör bilderna ljusare och mer färgstarka och se till att du är i bilden. Hör det du hör och notera och känn känslorna. Be din hjärna att dubbla känslan och du vet vad passion för med dig!
Om du kunde ta med dig denna känsla in i andra situationer och arbetsuppgifter: på vilket sätt skulle jobb bli gjort och hur lätt skulle det gå? Och vilket resultat skulle du få?
När du nu gjort övningen vet du att du kan uppleva denna känsla när helst du vill. Försätt dig i detta tillstånd före du tar dig an en ”tråkig” uppgift nästa gång. Och du kommer få en nytt resultat. Väck upp passionen!

Fundera nu på:
+ Vad kan du göra för att få mera passion i privat?
+ Vad kan du göra för att få mera passion i vardagen?
+ Vad kan du göra för att få mera passion i jobbet?

Samla alla dina tankar i en personlig handlingsplan…och bli mer motiverad!

Med dina mål nedskrivna så kommer du mycket bättre ihåg vad du skall göra och när. Och du kan njuta när du gjort saker du planerat och sedan genomfört. Du kan snabbt förändra din plan. Du kan snabbt lägga till i din plan.
Svara på frågorna: VAD skall jag göra? HUR skall jag göra det? NÄR skall det vara klart? VEM ansvarar för att det blir klart?
Gör en plan på 1 år, 5 år och 10 år. Blicka framåt och planera vad du behöver göra för att komma dit. Och du – lycka till !

Lev livet passionerat – och njut av vardagen!

:-) Hans – hans@effekteam.seNär vi ändå är igång – varför inte ett klassiskt test?

Testet består av fyra enkla frågor och resultatet avslöjar på vilken nivå du befinner dig.

Fråga 1
Hur sätter du en giraff i kylskåpet?
Rätt svar: Du öppnar kylskåpsdörren, sätter in giraffen och stänger dörren. Meningen var att testa huruvida du tänker enkla saker på ett onödigt komplicerat sätt.

Fråga 2
Hur sätter du en elefant i kylskåpet?
Fel svar: Du öppnar kylskåpsdörren, sätter in elefanten och stänger dörren.
Rätt svar: Du öppnar kylskåpsdörren, tar ut giraffen, sätter in elefanten och stänger dörren.
Detta testade din förmåga att förstå konsekvenserna av det du gjort innan.

Fråga 3
Lejonkungen är värd för den globala djurkonferensen. Alla djur, förutom en ras, deltar. Vem är inte där?
Rätt svar: Elefanten. Elefanten sitter ju i kylskåpet.
Den här frågan testade ditt minne. Även om du skulle ha svarat fel i de 3 föregående frågorna har du en chans kvar.

Fråga 4
Du måste simma över floden, men det är fullt med krokodiler. Hur klarar du detta?
Rätt svar: Du simmar över floden. Alla krokodiler är ju på konferensen.
Denna fråga testade din förmåga att lära dig av dina misstag

Enligt Andersen Consulting svarar cirka 90 % av de testade "yrkeskunniga" fel i alla frågor. Många dagisbarn har svarat rätt i flertalet av frågorna. Enligt Andersen Consulting är detta ett motbevis på att de flesta "yrkeskunniga" skulle vara på fyraåringars nivå…Stipendium "Kvinnliga ledare"
Ansök själv eller nominera någon du tycker är värd något lite extra!


Stipendiet "Kvinnliga ledare" delades ut första gången 2006 för att uppmärksamma och uppmuntra kvinnors handlingskraft och ledarskap. Det består av en privat beteendevetenskaplig utbildning som går på deltid under ett halvår. Totalt omfattar utbildningen 130 timmar och är inriktad på kommunikation, coaching och ledarskap. Stipendiet är värt 35 000 kr.

Sökande av stipendiet skall vara kvinna och delas ut till en person som har utmärkt sig med ledarskap, engagemang eller prestation bland både män och kvinnor. Särskild vikt läggs på sökande som utmärkt sig på områden i konkurrens eller tillsammans med lika stora delar män och kvinnor eller har utmärkt sig på områden som traditionellt domineras av män.

Ansökan: Årligen, senast 30 september till henrik@cederhed.se. Maila din egen ansökan eller en nominering av någon du tycker borde få stipendiet. Bifoga motivering.Dags för en ny vana?

Vi på Spira träffade Victoria Fogelblad som är chef på Fungera Friskvård för att få lite träningsinspiration såhär vid terminsstarten. Hon berättar entusiastiskt att det fina med gym är att det gör det möjligt att träna just det man själv vill och behöver för att förbättra sin egen kapacitet i vardagen. Det gäller bara att känna tillräcklig tillfredsställelse i samband med träningen för att lämna den värsta konkurrenten – Soffan. Vi ler igenkännande…

I februari 2003 startades Fungera av en grupp sjukgymnaster, läkare och administrativ personal som länge arbetat tillsammans inom rehabilitering. Många från Feelgood. Idag har kliniken ca; 45 000 besök/år och sägs vara Västsveriges största rehabklinik, säger Victoria stolt. Styrkan i Fungera är intresset för varje personligt möte och att det finns specialkompetens inom flera viktiga rehabiliteringsområden. Samarbete kollegor emellan är en självklarhet och mottot är alltid att ”fler par ögon ser mer än ett par”.

Att dagligen arbeta med rehabilitering ökar förståelsen för att regelbunden träning är en nödvändighet för att förebygga värk och skador av olika slag. Det gjorde att Fungera Friskvård i november 2005 blev den naturliga utvecklingen av Fungera Rehab.

När vi nyfiket tittar in i gymet ser vi både unga, gamla, otränade och vältränade personer som verkar trivas tillsammans och kämpa på. Victoria berättar att gymet alltid är bemannat med en instruktör som har sjukgymnastutbildning i botten. Det gör att det är enkelt att fråga, få tips och uppdatera träningsövningar, vilket gör gymträningen extra kul och givande. Allt för att det ska bli en god vana man inte kan vara utan.


UTLOTTNING

Fungera Friskvård i centrala Göteborg får dig att komma igång nu i höst i en avspänd miljö som passar både ung, gammal, tränad och otränad. Vill du vara med i utlottningen av träningskort så maila namn, företag och adress till oss på Spira Rekrytering, hyden@spirar.se. Märk mailet ”Utlottning”

Kanske blir du blir en av de lyckliga vinnarna!För mer information: www.fungera.infoSpira Rekrytering har 3-års kalas onsdag 19/9

Vill du vinna en av tre bonusbiljetter till en kväll fylld av inspiration?
Gäller för dig och en person till. Svarsmail snarast till: hyden@spirar.se.Till sist

Tuff dag på jobbet? Det finns de som har det värre, exempelvis i Australien. Boskapsskötaren David George kom vilse i somras med sin häst i samband med en olycka och irrade in i ett träsk fyllt av krokodiler. David insåg att han inte skulle komma undan utan styrde hästen mot ett träd och började klättra upp. Hästen sprang hemåt och David klamrade sig fast högt i trädet. Nedanför låg två hungriga bestar och väntade och väntade. Väntade gjorde även David. Värst var det om nätterna när krokodilerna brölade och David försökte sova utan att trilla ner. 2 mackor och 8 dagar senare kom äntligen räddningen via helikopter. Då är det rätt tryggt där framför din dator?! Ha en fin dag !Ansvarig för texter i Newset: Susanne Hydén, hyden@spirar.se.