nyhetsbrev_rekrytering
Ta vara på alla söta smultron!

I ett reportage hörde jag nyligen om faran med att vi människor så väldigt lätt blir uttråkade. Inte minst gäller detta på jobbet. Människor som har tråkigt börjar alltför snart att tänka i konstiga banor. De skapar konflikter och tappar fokus. Trivsel och produktivitet sjunker.

Detta medan glada och stimulerade medarbetare istället både genererar glädje och kreativitet. Ja de kan nära på uträtta underverk. Arbetsplatsen man mer specifikt talade om var visserligen en hypotetisk rymdfärja på väg till Mars. Men när man har en lång höst framför sig så kan det ju faktiskt kännas som en oändlig resa om man inte har roligt på vägen. Visst vill man hellre gå till jobbet med ett leende på läpparna.

Vi människor är ju fortfarande rätt så ”basic” och det gäller alltså att ladda batterierna med positiv energi vid varje tillfälle. Så själv har jag försökt ta vara på alla de fina stunderna denna sommar. Allt från smultron att trä på strån, musslor som grillas på klipporna eller vinbär som kokats till saft som kommer att lukta sommarminnen till att svänga loss tillsammans med barnen till ABBAs gamla discoklassiker. Ja, så sent som igår hittade jag massor av skogens guld – gula kantareller – när jag var ute och red. Vilken lycka!

Därför har vi fyllt detta News med idéer om att kunna se och göra saker både bättre, mer positivt och gärna också kreativt.

Kristina Cohn Linde, VD på Marknadsföreningen i Göteborg, funderar i krönikan över hur vi egentligen tänker också på hur vi stimulerar kreativiteten i vår närmiljö och i våra företag, inte minst genom verklig mångfald.

Sömnen är det inte alltid så lustigt med. En tredjedel av svenskarna sover för lite men med nya tankar kan det bli lättare att somna – Olof Röhlander coachar oss. Ekonomin är en annan viktig del i tillvaron. Vi kanske inte har någon underkur men ett litet femstegsprogram kan aldrig skada.

Vårt HR-tips denna gång är hämtat från en undersökning om vilka de värsta intervjumissarna varit runtom i landet. Lugn, Spira Rekryterings eget material är strängt sekretessbelagt, men det finns annat att dra lärdom av. Dessutom har en nyligen gjord undersökning visat att svenska chefer har svårt att ställa krav på sina medarbetare. Hur är det där du arbetar?

Vill du maxa ditt säljande såhär när konjunkturen går neråt? Vi träffade säljcoachen Ulla-Lisa Thordén som berättade om säljträning särskilt för kvinnor.

Carl Schultz, han som skapade Snobben, bidrar med några råd om vad som egentligen är viktigt i livet. Klart tänkvärt.

Vi lottar ut verktyg som kan göra din författardröm sann – Författarkortleken. Ann Westermarks kreativa Författarkortlek ger din skrivarpenna vingar! Läs mer längst ner i Newset för att bli en vinnare!

Vi på Spira hoppas vi och vårt News kunnat intressera, informera och inspirera dig en stund och önskar dig en riktigt fin höst![ Om du vill ändra adress, lägga till adress eller bli borttagen från sändlistan kontakta oss på news@spirar.se ]

För att läsa gamla News – scrolla längst ner på sidan.KRÖNIKAN

Mångfalt igen...

Stimulans, reflektera över det ordet. Personligen kan jag förnimma en slags euforisk lyckokänsla vid olika typer av stimulansintag. Denna känsla infinner sig hos mig främst då jag presterat något ut över det vanliga, när jag har hela familjen i min omedelbara närhet men också vid olika typer av fysiska möten.

Efter en härlig semester på ”vår” underbara semesterö kan jag något frustrerat konstatera att jag känner mig aningen understimulerad. Det saknas inte aktiviteter och umgänget är både stort och intensivt. Inte så att jag klagar men titt som tätt kan jag förnimma en tomhet där ytligheten tar sig en dominant plats i vardagen. Har jag upplevt och lärt mig nya saker, eller fått nya insikter? Nej, inte så det stör.

Återigen, jag klagar inte. Kanske är det precis så det ska vara för att längtan efter höstens utmaningar, att träffa människor med annan bakgrund, kompetens och intressen än vad jag själv har, lockar och fascinerar mig så ofantligt.

Mångfald, reflektera över det ordet. För mig betyder mångfald oerhört mycket både privat och i jobbet. Säg mig, hur kul och hur utvecklande är det att träffa samma personer (hur trevliga de än är) middag efter middag, gärna parvis och helst med samma bakgrund och liv som du själv lever? Riktigt tråkigt i längden, tycker jag.

Detsamma gäller i näringslivet. Hur många gånger (på olika företag) har jag inte suttit i ledningsgrupper som delegerar ut projekt till samma personer gång efter annan. Och inte sällan är majoriteten av personerna sittandes i samma ledningsgrupp.

När vi talar om vikten av mångfald kan jag ofta känna att det underförstått handlar om att ”hjälpa fram” och stötta exempelvis kvinnor, invandrare, äldre, homosexuella eller handikappade. En så kallad, offermentalitet. Så tröttsamt !!!

Det handlar ju istället om att vi i näringslivet måste inse hur stort behov våra företag har av människor med olika bakgrund, kunskap och insikter. Kreativitet och entreprenörskap är livsviktiga egenskaper för företagsutveckling. Vi skapar inte kreativa företag med stereotypa organisationer. Utbildning i all ära men i dagens mångkulturella samhälle räcker det inte att anlita personer med för ändamålet adekvat utbildning.

Förutom anställning och styrelsesammansättning kan man skapa olika referensgrupper där utomstående människor är med och driver projekt av olika slag. Det finns oerhört många människor som sitter på outnyttjad kompetens som borde ges möjlighet att blomma, kanske just på ditt företag.
Mångfald ges som bekant mångfalt igen.

Kristina Cohn Linde
VD, MiG - Marknadsföreningen i Göteborg
www.mig.se
VILL DU SOVA BÄTTRE?Förhoppningsvis har semestern inneburit skön avkoppling, lagom med sömn och vila. Men vad händer nu när man är tillbaka i jobblunken? Kanske är du en av dem som redan ligger där och tänker: "Nu måste jag somna." Väckarklockans siffror lyser i nattmörkret, det har gått en kvart till och tiden då klockan ringer kommer bara närmare. ”Nu MÅSTE jag somna annars orkar jag inte imorgon.” Och så fortsätter grubblandet. Kanske handlar det om att det är svårt att somna på kvällen. Eller så vaknar du mitt i natten och kan inte somna om. "Hjälp, jag orkar inte om jag inte sover NU!

Vi talade med Olof Röhlander som berättar att var tredje person i Sverige idag sover dåligt i perioder, där merparten är kvinnor som lider av stress. Ju mer du tar i för att somna ju svårare blir det att somna. Ju mer du vill något ju större är risken att du spänner dig för att uppnå det. Får vi inte sova bra på ett par veckor så sätter det sig på de flesta mentala funktioner och har du sömnproblem under en längre tid ska du ta det på allvar för det är en signal att nåt är fel. Minnet försämras, koncentrationsförmågan minskar, tålamodet brister och motivationen sjunker.

Nu blir sömnen så viktig att det är lätt att ta i för att försöka somna. I mental träning jobbar du inte med viljemässig ansträngning på det sätt du är van vid utan med andra mentala tekniker. Tänker små barn att nu måste de somna? Nä, de kämpar för att hålla sig vakna, och ju mer de kämpar för att hålla sig vakna, desto snabbare faller de in i sömnen.

En avspänd effektivitet innebär att du tränar upp din förmåga att gå in i ett önskvärt tillstånd utan att behöva ta i. Du jobbar istället med triggers, att stärka din självbild och ha tydliga målbilder och överlåter sen till kroppen att hamna i rätt tillstånd. Ska du somna på kvällen så skall du låta kroppen sjunka in i ett allt tyngre tillstånd och samtidigt tänka på saker som gör dig lugn, säker och trygg.

Lena Leissner (överläkare, sömnforskare) säger i en intervju på www.upphopp.se att 75% är mentala och 25% beror på fysiska faktorer. Om du försöker ta i för att släppa negativa saker som hänt under dagen blir det bara värre. Du kan istället träna upp förmågan att låta en positiv händelse få förstärka den dagens känsla ända in i sömnen.

Anders Haglund (föreläsare och coach) säger ofta: "Ska du ändå älta, så älta bra saker!"

Du kan alltså själv göra mycket för att förbättra din sömnkvalité. Är du mentalt stark och har bra inre bilder av dig själv och framtiden så är du så mycket bättre rustad för livet. Här är tre frågor du kan ställa till dig själv innan du ska somna:
 1. Vad har jag gjort bra idag?
 2. Vad är det roligaste som har hänt idag?
 3. Vad är jag tacksam över i mitt liv just nu?
Nyckeln till mental utveckling ligger i omtolkning av livet och genom nya frågor kommer nya svar vilket leder till nya tolkningar. Ställ bättre frågor till dig själv - och få bättre svar och somna skönare på kvällen, utan ansträngning.
Lycka till!

Källa: Upphopp.nuHR TIPS x 3

Gör rätt i CV:n, gör rätt vid intervjun och ställ krav som chef!

Som rekryterare har man numera varit med om det mesta. Vi skrattade därför gott, och ibland igenkännande, när vi läste rapporten från Jobbguiden.se där man i år frågat 244 stycken chefer och personalansvariga i hela Sverige om de mest bisarra sakerna som arbetssökande har gjort vid en anställningsintervju. Läs, le och lär:
 • En sökande flörtade med intervjuaren.
 • En sökande tog med sig en konsult till intervjun som "ombud". Den sökande var sedan tyst under hela intervjun.
 • En person sade att hans mål i livet var att äga en Ferrari.
 • En sökande svarade på sin mobil under intervjun. I andra änden var hans chef som ringde för att avskeda honom på grund av sexuella trakasserier. Den jobbsökande berättade om samtalet och sa: ”Du får hjälpa mig skaffa nytt jobb – jag fick precis sparken."
 • En person förklarade social kompetens som ”det innebär att man respekterar äldre personer och gör som de säger”.
 • En sökande sade på intervjun: ”Jag vill jobba så lite som möjligt och tjäna så mycket pengar som möjligt."
 • En sökande väntade två minuter innan han svarade på en fråga.
 • En person sa att hon bara ville ha jobbet för att kunna betala av sitt studielån.
 • Den sökande kritiserade sin förra arbetsgivare, som var intervjuarens bror.
78 procent av cheferna svarade att det mest skadliga misstaget sökande gör är att visa brist på intresse. Att verka arrogant kom på andra plats (64 procent). Vi på Spira kan inte annat än hålla med men de som förefaller vara arroganta kan också helt enkel vara väldigt nervösa. Viktigt att hålla i minnet!

Redan i din CV kan det gå fel. Rekryterare internationellt anger att de främst irriterar sig på felstavningar. På andra plats kommer dålig layout och på tredje plats CV:n som liksom aldrig tar slut utan fortsätter sida upp och sida ner. Mina högst personliga favoriter är dels den som skrev 2 sidor i sin CV om blomsterodling på balkongen samt den sökande som hade ett synnerligen starkt motorintresse och manifesterade detta genom att komma till intervjun i klubboverall och en del rekvisita.

Tidningen Chef har nyligen gjort en undersökning som omfattade 157 HR-chefer i organisationer med med 50-250 anställda. 38 procent ansåg att svenska chefer inte tycker om att ställa krav på sina medarbetare. Magnus Ling, HR-chef på Astra Zeneca Global Operations, säger:
- Bland en hel del chefer, ja. Svenska chefer tycker delvis att det är obehagligt med tydliga krav och är medvetet lite luddiga. Det positiva är att det skapar stort svängrum för medarbetarna. Det negativa är att det är svårt att få en bra leverans, det skapar stress och osäkerhet och det blir svårt att följa upp.

Bristen på krav bottnar ofta i en rädsla för att bli impopulär eller att kraven skall göra medarbetarna arga eller ledsna. Andra orsaker kan vara att organisationen har bristande system för uppföljning av målen och ramar för att ge feedback. Sådant gör chefen otydlig ut i organisationen.

Ylva Navér, på Rikspolisstyrelsens HR-avdelning menar att det går att bli bättre på att ställa krav:
- Våra erfarenheter i polisen är att cheferna tycker att träning och att få tillgång till metoder och verktyg genom chefsutvecklingsprogram ökar deras förmåga att ställa krav. Sedan är det naturligtvis en personfråga. Att ställa krav kräver lite mod.

Enligt en internationell undersökning via SHL så visar det sig att linjecheferna som skall rekrytera sällan fått tillräcklig träning inför detta. Trots goda ambitioner står dessa mellanchefer inför intervjun med fjärilar i magen och dåligt fokus. I de fall någon form av test görs av kandidaterna får linjechefen sällan se detta eller har svårt att tolka det resultat han eller hon fått. Brister både kunskap och mod – då är det riktigt svårt att ställa krav och rätt sådana.

Källa: Jobbguiden.se, tidningen Chef & Recruitment MattersFem tips för en bättre privatekonomiHösten brukar ju var en tid av goda förutsättningar. Varför inte starta upp den med några bra tips och njuta frukterna av en bättre ekonomi om ett tag.
 • Lyft blicken och planera ditt ekonomiska liv ansvarigt och med engagemang. Gör en sammanställning av hela din ekonomis inkomster, utgifter, tillgångar och skulder så att du verkligen vet vad du egentligen lägger dina pengar på.
 • Skaffa ett inspirerande mål för vad du vill uppnå med dina pengar. Det kan vara att få mer fritid, mer tid med familjen eller byta jobb.
 • Minska dina fasta kostnader, alltså de passiva utgifterna. Se över dina abonnemang: telefon, el, bredband. Hur är det med matkostnaderna. Kan du äta billigare? Kanske ta med dig matlåda, storhandla, äta mer sällan på restaurang.
 • Satsa på att skaffa ”tick”-tillgångar, investeringar som ger en fortlöpande passiv inkomst, det tickar in pengar på kontot. Det kan vara att köpa en fastighet och hyra ut den. Eller pengar på banken som faktiskt ger ränta.
 • Vidga dina vyer, fortsätt utbilda dig och utveckla dig, skapa nya kontakter Det hjälper dig att få ett rikare liv. I alla avseenden.
Källa: Chef¸Ekonomicoacherna Lennart Göthe och Charlie Söderberg (Lyxfällan)Sälj dig själv och ta betalt – kvinnaAtt försäljning är viktigt och likaså pris, det visste vi ju. Men när vi hörde talas om särskild säljträning för kvinnor så ville vi förstås tala med den som startat detta. Vi kontaktade vi Ulla-Lisa Thordén; säljcoach och ambassadör för kvinnligt företagande och frågade varför hon inriktade en kurs enbart för kvinnor.
- Svaret är faktiskt att det blir helt andra diskussioner med enbart kvinnor i gruppen. säger Ulla-Lisa. Träningen koncentreras till det som behöver tränas här och nu, t ex att våga ta betalt för det man är värd, argumentera för det och att kunna driva sina affärer framåt mot önskat och bättre resultat.

Hon berättar att deltagarna känner att de vågar fråga på ett annat sätt i en grupp med bara tjejer, vågar ta ut svängarna lite extra och får en trygghet att snabbt omsätta det de lärt i verkligheten efter att ha tränat under kursen. Samtidigt poängterar hon att man måste inse att säljande är ett hantverk, det är hemligheten bakom en lyckad försäljning. Ett hantverk som du kan lära dig och ha en otrolig nytta av oavsett om du säljer tjänster, produkter, idéer eller helt enkelt vill fylla din rättmätiga plats där du befinner dig i organisationen. Det innebär däremot inte att snacka sönder människor eller kränga på dem något de inte vill ha.
- Min mission är att vi i Sverige skall bli bäst på att sälja oss. menar Ulla-Lisa. Vi får inte missa på att förbli i världstoppen på det vi kan bäst!

Läs mer på www.thorden.se och nästa kurs som går av stapeln 14-15 oktoberHitta vad som är viktigt i livet med Snobben...Kommer ni ihåg Snobben? Den underfundiga hunden omgiven av vänner utifrån vilka vi nog alla kan känna igen oss. Snobben skapare, Carl Schultz har här listat några en av sina filosofier om vad som är viktigt:
 1. Räkna upp världens fem rikaste män.
 2. Räkna upp fem vinnare av Heisman trofén.
 3. Räkna upp 10 personer som vunnit Nobelpriset.
 4. Räkna upp dom sex sista som vunnit Oscars för bästa aktör eller aktris.
 5. Räkna upp dom tio senaste vinnarna av WM i hockey.
Hur gick det?
Poängen är att få av oss minns gårdagens rubriker. Detta är inte andraklassens pristagare. Det är de absolut bästa i sin gren.
Men applåderna dör. Deras gärningar glöms bort. Diplomen begravs med sina innehavare.
Här kommer en frågerunda till. Få se hur du klarar den:
 1. Nämn några lärare som hjälpte dig under din skolgång.
 2. Nämn tre personer som stöttat dig igenom svåra tider.
 3. Nämn fem personer som lärt dig något värdefullt.
 4. Nämn några som fått dig att känna dig speciell.
 5. Nämn fem personer som du gärna umgås med.
Lättare?
Sensmoral: De människor som gör ditt liv värt att leva är inte de med mest pengar, mest utmärkelser eller mest berömmelse.
Det är de som bryr sig som räknas.UTLOTTNING

Skriv och låt orden få vingar!Ann Westermarks uppfinning Författarkortleken ligger verkligen i tiden såhär då det är dags för Bokmässa igen. Med en kreativ kortlek och korta instruktioner ger hennes verktyg både ung och gammal inspiration att skriva. Den motsträviga pennan börjar strax att glöda och fantasin uppmuntras att flöda.

Författarkortleken är enkel att använda och passar både för konferensen, med barnen, vännerna eller varför inte till författardrömmarna vid det egna skrivbordet. 10 stycken priser (värde 450:-/st) står på spel.Vill du vara med i utlottningen så maila namn, företag och adress till oss på Spira Rekrytering, info@spirar.se
Kanske blir du blir en av de lyckliga vinnarna!

Läs mer på: www.forfattarkortleken.seSist men inte minst...

Vi avslutar med en sann historia som (förhoppningsvis!) ger både ett nyttigt skratt såväl som en lektion i det där med ledarskap...

Verklig radiokonversation mellan den amerikanska marinen och den kanadensiska kustbevakningen, utanför New Foundlands kust, den 10 oktober 1995:

#1: Var god och ändra er kurs 15 grader mot norr för att undvika en kollision.
#2: Rekommenderar att NI ändrar er kurs 15 grader syd för att undvika kollision.
#1: Detta är kaptenen på ett fartyg tillhörande den amerikanska flottan. Jag upprepar, ändra ER kurs.
#2: Nej, jag upprepar, ni får ändra ER kurs.
#1: Detta är hangarfartyget Enterprise, vi är ett stort krigsfartyg. Ändra ER kurs - och gör det NU!
#2: Detta är en fyr. Ditt drag.
Ansvarig för texter i Newset: Susanne Hydén, hyden@spirar.se.[ News sommaren 08>> ]

[ News april 08>> ]

[ News januari 08>> ]

[ News september 07 >> ]

[ News april 07 >> ]

[ News januari 07 >> ]

[ News september 2006 >> ]

[ News april 2006 >> ]

[ News januari 2006 >> ]

[ News oktober 2005 >> ]

[ News juni-augusti 2005 >> ]