<< Tillbaka till huvudsidan

nyhetsbrev_rekrytering
NEWS MAJ 2009

Våga lita på att du duger som du är
Krönikan med Kerstin Ekeland-Sjöberg
Sök stipendium!
HR Tips x 3
Halverade sjuktal - en framgångshistoria
BILDRÖR – HR-tips i konsten
På besök i Draknästet
Mingelbilder från Västsveriges senaste affärsmingel - KRAKA

VÅGA LITA PÅ ATT DU DUGER SOM DU ÄR

Som vanligt är jag ute tidigt med hunden i den friska morgonluften. Vi går på en stig i skogen, täckt med guld bruna eklöv. Runtomkring spirar marken i skir grönska och ett täcke av vitsippor. Det luktar grönt. I öronsnäckan P1.

-Vi moderna människor verkar ha så svårt att leva” hör jag humanekologen Pernilla Ouis säga. Hon funderar över hur vi söker vägledning men möts av dubbla budskap. ”Släpp kontrollen och må bättre!!!” skriver tidningen på ett uppslag för att på nästa uppslag in i minsta detalj beskriva hur man skall äta för att förlora ett antal kilo inför badsäsongen… Vilken motsägelse för den som söker stöd.

Där, i min egen stund av mindfulness, funderar jag på detta och även annat jag hört och läst nyligen. Bland annat under en varm och personlig föreläsning med Elizabeth Gummesson som beskrev hur hennes egen önskan att göra allt perfekt (och lite till) nästan kostade henne livet. Nu har hon förändrat sina egna krav och hjälper andra att göra detsamma. Både personligen och genom sin bok ”Good Enough”.

Biomedicinska analytikern och glädjeanimatören Kerstin Ekenland-Sjöberg skriver en krönika och hur vi borde lära oss mer av oss själva och kanske även några apor. Vi behöver övervinna både rädslans kemi och dess orsaker i vår spännande värld.

Vill du få stipendium för ett halvårs ledarskapsutveckling? Läs mer om Henrik Cederheds fantastiska erbjudande.

HR-Tipsen denna gång handlar om hur man utmärker sig på arbetet på ett positivt sätt men också hur ett företag kan utmärka sig. Det har eniro 118118 gjort genom att halvera sina sjuktal. Och så ett klokt citat om gott ledarskap från AnnBritt Grünewald taget från konstutställningen ’Bildrör’.

För den som vågar sig på ett besök i Draknästet finns det många erfarenheter. Vi har träffat Maria Munther, uppfinnare och en av dem som träffat bland annat Sven Hagströmer.

Senaste nytt från Kraka – Göteborgs senaste affärsmingel.

Hoppas att du genom detta News får lite extra försommarkraft.
Och kom ihåg att säga till dig själv eller till någon annan att ”Du duger – det är bra nu – du är bra nu”. Våga luta dig tillbaka i trygghet och förtröstan om att allt är Good Enough.

Susanne Hydén


Foto: S. Hydén


Vi på Spira hoppas att vi och vårt News kan intressera, informera och inspirera dig en stund.

[ Om du vill ändra adress, lägga till adress eller bli borttagen från sändlistan kontakta oss på news@spirar.se ]

För att läsa gamla News – scrolla längst ner på sidan.


KRÖNIKAN

VISST LEVER VI I EN SPÄNNANDE VÄRLD
Tänk, att idag behöver vi faktiskt inte ens skapa våra egna problem. Det räcker med att vi läser tidningarna & ser på TV. Tack vare tekniken sveper domedagspredikningarna över planeten. Kris, katastrof och undergång väntar oss alla… eller gör det?


Rädslans kemi råder i världen idag. Med förundran ser jag hur gamla överlevnadsinstinkter får en hel värld på fall i loppet av några månader. Vi får ju det vi fokuserar på, en gammal välbeprövad sanning inom mental träning. Så vad håller vi på med, egentligen?

Har vi, trots alla filosofer genom historien och all vetenskaplig forskning tills dags dato, inte kommit längre? En babianflock i Afrika har lyckats med det som vi människor ännu inte har förmått att åstadkomma i modern tid. Utvecklat förmågan att leva i samförstånd & utan stress. För 20 år sedan drabbades en babianflock (som observerats av amerikanska stressforskare under 10 år) av en katastrof då flocken kom över TBC-smittat kött. De girigaste alfahannarna åt mest & skrämde bort övriga från överflödet. Djur med lägre rang fick sitta & putsa varandra medan ledarna smorde kråset (hm…).

Vad hände? Alla aggressiva alfahannarna dog och bara de hyggligaste grabbarna överlevde. Än idag, 20 år senare, är stressnivån lägre och de stressrelaterade skadorna färre i flocken än i andra motsvarande. Den harmoniska gruppen innehåller också flera djur. Tänkvärt, eller hur?

Det finns så mycket att säga om kroppen & alla de medfödda, inbyggda reparationssystemen som bara väntar på att få göra sitt jobb så snart amygdala* drar tillbaka alarmberedskapen. Vi har ingen kontroll över dessa körtlar utan de reagerar så snart något obehagligt finns i närheten, oavsett om det är en fysisk fara eller ett tankespöke. Hjärnan kan nämligen inte se skillnad på tanke eller verklighet utan drar på storlarm för att förbereda kroppen för kamp eller flykt. Vi behöver inte använda ögonen för att se och där ligger orsaken till den höga stressnivån hos oss människor. Amygdala reagerar även på bara tanken på fara. När tänkte du senast en negativ tanke?

Vi kan faktiskt hjälpa kroppen till läkning genom att göra på samma sätt som läkarna på medeltiden gjorde. Roa patienten, dvs oss själva & dem i vår närhet. Kroppen är oerhört kraftfull. Kunde läkemedelsindustrin ta patent på vår förmåga till social samvaro, njutning & förmåga att skratta så skulle vi få betala dyrt för varje glädje vi känner. Varje gång vi drar på smilbandet, känner en glädje inombords eller andas med buken så gör sig cellerna redo för reparation & underhåll.

Låter det för enkelt? Det handlar om kemi, inget annat. Kemi som utlöses antingen av en tanke eller en kroppsställning. Rynka på ögonbrynen och gå över till bröstandning så aktiverar du amygdala och storlarm ställer om kroppen för strid. Å andra sidan: sträcker du på dig, andas med magen och dra på munnen så aktiverar du kemin som tar hand om cellreparation.

Börja öva med en gång. Vem vet, nästa leende kan vara ingången till en ny storaffär eller ditt livs kärlek. Ditt leende påverkar nämligen inte bara din egen kroppskemi utan du ändrar även kemin i mottagarens kropp. Häftigt, eller hur?

* Amygdala (latin corpus amygdaloideum) är två mandelformade delar av hjärnan, utgör en del av limbiska systemet, och tros ha en funktion vid uppkomsten av såväl fruktan som njutning och därigenom spela en viktig roll för patologiska tillstånd som ångest, autism, depression, narkolepsi, posttraumatisk stress och olika fobier.
Källa: Wikipedia
Kerstin Ekeland-Sjöberg
Gullringsbo Gammelgård
Glädjeanimatör & Biomedicinsk Analytiker
www.gullringsbo.com, www.msggroup.se
info@gullringsbo.comSÖK STIPENDIUM!

För fjärde året i rad delas ett stipendium ut för att uppmärksamma och uppmuntra kvinnors handlingskraft och ledarskap. En möjlighet du inte bör missa.

Stipendiet består av en privat beteendevetenskaplig utbildning som går på deltid under ett halvår. Totalt omfattar utbildningen 130 timmar och är inriktad på kommunikation, coaching och ledarskap. Utbildningen är värd 40 000 kr.

Läs mer och nominera dig själv eller någon annan på:
http://www.cederhed.se/stipendium.html
HR TIPS x 3

5 TIPS FÖR DIG SOM VILL UTMÄRKA DIG PÅ JOBBET
I den nuvarande lågkonjunkturen är det viktigt att agera aktivt för att uppfattas som en oumbärlig medarbetare: Här är fem bra tips!
1. Kom i tid.
Den som inte bara kommer i tid på morgonen, utan även till möten, håller sina deadlines och allmänt finns på plats när det blir tuffare tider, utmärker sig själv positivt.
2. Se till att alltid klä dig rätt.
Oavsett om du söker nytt jobb, vill vara kvar eller har ett viktigt möte, se till att alltid vara klädd för ”business”. Faktum är att man lägger märke till om en person alltid ser sober ut.
3. Visa att du är engagerad.
Följ upp dina projekt med respektive chef. Visa dig på styva linan. Visa framfötterna. Visa intresse och att du är entusiastisk.
4. Nätverka inom företaget.
Bygg närverk internt. Knyt kontakter. Presentera dig själv som en medarbetare som andra kan lita på. Hjälp till när det rasar ihop, var trevlig, en god arbetskamrat, helt enkelt. Avlasta andra, ge tips och råd.
5. Var tacksam.
Tänk på att DU har ett jobb när många blir arbetslösa. Även när det blir tjockt med jobb och stressen sätter fart, hjälper det ibland att luta sig tillbaka någon minut och tänka på att du har det bra och att du är tacksam över det. Din attityd kommer att märkas!

Källa: www.bizwoman.nuHALVERADE SJUKTAL – EN FRAMGÅNGSHISTORIA

På eniro 118118 har man dramatiskt minskat sjuktalet från 22 till 11 dagar per anställd och år. VD, Barbro Sjölander förklarar att det viktigaste är att medarbetarna trivs både på jobbet och med livet som helhet.Delaktighet, att kunna påverka sin arbetssituation är en mycket viktig faktor. Genom att gå från att bara jobba med nummerupplysning till att kunna hjälpa kunden med mer kringinformation har gjort jobbet både roligare och mer utmanande. På ett bra sätt.

Några andra kritiska punkter är:
  • Att kunna påverka den egna arbetstiden.
  • Platt organisation som gör det lättare att framföra sina åsikter.
  • Chefer som coachar medarbetarna och ser individen.
  • Bra fysisk arbetsmiljö.
  • Alla som är hemma och är sjuka får ett samtal.
  • Stolthet över arbetet skapar trivsel. Kontinuerliga mätningar ger snabb feedback om hög kundnöjdhet och är något man är stolt över.
Barbro Sjölander betonar vikten att det goda ledarskapet för att lyckas. ”- Jag utgår från att alla vill och kan göra ett bra jobb och utvecklas. Respekt för varje individ och långsiktighet är viktigt när man ska leda en verksamhet. Men ledarskapet ska inte vila på en person, värderingarna måste finnas hos alla.”

Källa: ChefBILDRÖR – HR-TIPS I KONSTEN

Konstnären Mattias Christensson ville utforska hur personer som normalt inte uttrycker sig i bilder skulle reagera om han erbjöd sig att tolka just deras bild. Resultatet blev utställningen och boken ’Bildrör” där 35 stycken kända personer med vitt skilda bakgrunder medverkar. Fd anstaltschefen AnnBritt Grünewald skrev följande, som väcker till eftertanke.

”- Jag bekymrar mig över bristen på moget ledarskap i samhället. Eftersom jag ofta tänker i bilder – utan att kunna tillverka dom – får jag ofta två bilder i huvudet:

Det dåliga ledarskapet är som en ek. Någon har sagt:
Somliga chefer är som gamla ekar under vilket intet kan växa.
I botanikboken står om ek:
Tål inte att skuggas av andra träd.

Det goda ledarskapet gestaltas av ask (livsträdet). Där säger botaniken:
Kring gamla askar skjuter ofta nya generationer upp ur de lättgrodda fröna. Kronan på trädet är rundad och gles. Rotsystemet vitt och djupt.


Bilden heter ”Ekelöv och askelöv”.

Mer info på www.bildror.sePÅ BESÖK I DRAKNÄSTET

SvTs nya produktion Draknästet ger entreprenörer chans att presentera sina affärsidéer för några av Sveriges tyngsta privatinvesterare i hopp om att få en investering på mellan 200.000 och 2,5 miljoner. Sven Hagströmer är en av dem. Maria Munther från Göteborg vågade träffa drakarna för att presentera sin idé.Vi sitter på Marias kontor bland färgglada SitSacs. En kombinerad bilbarnstol och ryggsäck. När vi frågar hur det var att hamna i en tv-inspelning ler hon och ger oss en inblick i hur det är i verkligheten innan klipp och putsningar resulterar i en färdig produkt som kan sändas. ”-Dessutom började det med att min rollup rullade ner med en smäll!”. Jodå, det är lätt att tänka sig hur det kändes… Maria berättar hur hon lade upp sin korta presentation både med en praktisk del och genom ren teknisk och ekonomisk förberedelse. Och hon lyckades fånga drakarnas intresse. Vi undrar hur det känns nu. ”-Det var spännande och lärorikt att vara i ett så skarpt läge.” säger hon ”-Nu gäller det bara att pinna på!

Sven Hagströmer berättar att han tyckte att idén från BBC var bra och spännande. I sin seniora position hoppas han kunna vara med och vaska fram några guldkorn. Men det gäller också att komma ihåg att ha roligt.”–Säger du ja till en massa saker händer det saker och ditt liv blir oändligt mycket roligare. Att ha pengar och en position innebär inte att man ska slå sig till ro, utan att man har ännu större möjligheter att ta sig an nya utmaningar.

Fundera på vilka som är just dina eller ditt företags utmaningar framöver.
Se mer på: http://svtplay.se/v/1529728/draknastet/draknastet_del_1_av_9

Källa: intervjuer & Passion for Business

MINGELBILDER FRÅN VÄSTSVERIGES SENASTE AFFÄRSMINGEL - KRAKA
Foto: BonBon/Maria SK

Solen sken över Göteborgs Operan där drygt 100 deltagare fick chansen att både mingla med olika företag äta en god lunch och slutligen få en inspirerande föreläsning av röstcoachen Anna-Lena Thelander. www.teamkraka.seAnsvarig för texter i Newset: Susanne Hydén, hyden@spirar.se.[ News februari 09>> ]

[ News september 08>> ]

[ News sommaren 08>> ]

[ News april 08>> ]

[ News januari 08>> ]

[ News september 07 >> ]

[ News april 07 >> ]

[ News januari 07 >> ]

[ News september 2006 >> ]

[ News april 2006 >> ]

[ News januari 2006 >> ]

[ News oktober 2005 >> ]

[ News juni-augusti 2005 >> ].