<< Tillbaka till huvudsidan

nyhetsbrev_rekrytering
NEWS SEPTEMBER 2010

Dags att välja! Jag väljer entusiasm, glädje och nyfikenhet :-)
KRÖNIKAN: Taxichauffören som inte förstörde min kväll
Cederheds stipendium utlyses!
Boosta dig och ditt företag!
HR TIPS!
En villa i Varberg - väl värd att besöka!
Utlottning – inSPIRAtion i bokform!
Utlottning – Jubileumsbiljetter!
Ett gott skratt


DAGS ATT VÄLJA! JAG VÄLJER ENTUSIASM, GLÄDJE OCH NYFIKENHET :-)

Nyligen läste jag frågan ”-Vad är det som får dig att gå upp på morgonen?” och det fick mig att tänka till. På något sätt känns förklaringar som ”det är en vana” eller ”jag måste” som fega förenklingar. För givetvis finns det dagar då jag känner mig liten och trött, helst bara vill ligga kvar i sängen, dra täcket upp till hakan och stanna där resten av den dagen. Fast då tänker jag på Elizabeth Gummesson’s morgonråd till den som känner sig just så. Ligg kvar en stund men tänk: ”Här ligger jag och duger!”. Sedan är du redo för en ny dag och känner dig stark och tillräcklig igen. Men det normala är att jag är alldeles för nyfiken på den dag som ligger framför mig för att ligga kvar.

Grunden för att jag kan känna så består förstås av ett antal viktiga val. Några av de viktigaste är att jag trivs med mig själv, min fritid och mitt arbete. Med den grunden kan (förhoppningsvis) min entusiasm, glädje och nyfikenhet bidra positivt för omgivningen både privat och yrkesmässigt. Det är inte så äppelkäckt som det kanske låter utan också resultatet av många aktiva val. En del enkla, en del svåra, men alla nödvändiga.

Då kan man ändå komma att fundera över hur det är för alla som inte verkar göra några sådana val. Som inte trivs med sig själva, sitt liv eller sitt arbete men som är kvar i den vallösa vantrivseln. Kanske har du också mött någon, kanske i en butik, på en restaurang eller i en relation som uppenbarligen inte alls trivs. Som ryter, klagar, gnäller, suckar och blir en martyr. Som är arg, trött och suger ut energi ur sig själv och sin omgivning. Hoppas att det inte är någon du eller jag möter i spegeln…

I detta News finns det därför lite extra många goda exempel på val. Annorlunda, modiga, generösa och målinriktade. Kanske kan de leda till positiva val att skriva om i kommande News?

Olof Röhlander, årets föreläsare, öppnar med sin krönika om hur han gjorde några medvetna val i samband med att han träffade en taxichaufför av den där allra värsta sorten, ni vet...

Gothia Akademi utlyser återigen ut sitt generösa Cederheds-stipendium: ett stipendium på 130 timmars personlig utveckling för en kvinnlig ledare i Västsverige. Skynda att söka för dig själv eller kanske du vill nominera någon du känner.

Under förra året blev jag tillfrågad om jag ville arbeta som mentor för nyföretagare. Det valde jag att tacka ja till och under det senaste året har jag mött helt fantastiska nyföretagare i helt skilda branscher som alla vara precis i uppstartsfasen av sina företag. Den rollen har tvingat mig till nytt ”tänk” som varit både utmanande och utvecklande.

Bengt och Johan KalinBooster Group är bland de proffs som stöttar dessa nyföretagare före bolagsstart genom att lägga en strategisk plattform som de kan bygga vidare från. Läs mer om det här.

Vårt HR-tips denna gång handlar – förstås – om hur du hanterar information.

UTLOTTNINGEN denna gång innehåller två exemplar av Olofs nya bok – andra upplagan (!) – ”Det blir alltid som man tänkt sig” samt två biljetter till Spira Rekrytering AB’s 6-års jubileum!

Fastnade framför ett program med statistikprofessorn Hans Rosling nyligen. Insåg att jag skrattade, gapade och trollbands av ett annars så torrt ämne som statistik på ett fullkomligt oväntat sätt. Är du också nyfiken så gå in på
www.gapminder.org och se vart världen är på väg. Sådan kunskap kan också underlätta när man skall ta ut kursen mot framtiden.

Önskar dig en hjärtligt bra höst med många väl utvalda val!


Vi på Spira hoppas att vi och vårt News kan intressera, informera och inspirera dig en stund.

[ Om du vill ändra adress, lägga till adress eller bli borttagen från sändlistan kontakta oss på news@spirar.se ]

För att läsa gamla News – scrolla längst ner på sidan.


KRÖNIKAN: TAXICHAUFFÖREN SOM INTE FÖRSTÖRDE MIN KVÄLL

Det var en torsdag för inte så länge sen och sent på kvällen. Jag var trött och orkade inte bära mina väskor hela vägen hem. Jag slängde mig därför in i en taxibil som stod där och såg inte att det var en bil som inte tillhörde de vanliga taxifirmorna utan en så kallad friåkare. Vad händer? Jo självklart blir resan cirka 40 procent dyrare än den skulle blivit annars.

Inte nog med det. När jag ändå motvilligt ska betala och sträcker fram kortet så säger chauffören att han först ska hjälpa oss med väskorna. Jag ville dock betala först men han hoppar ur bilen och tar fram väskorna. Därefter kommer han tillbaka till bilen och då har taxametern tickat vidare utan att jag sett det, nu har priset gått upp ytterligare 10 procent. Dessutom vägrar han ta kort, bara kontant.

Jag känner mig såklart lurad eftersom jag vet vad det normalt kostar och har aldrig varit med om att man hoppar ur bilen och tar ut väskorna samtidigt som taxametern tickar. Jag fattade att det här var en medveten grej han körde med för att krama ur ännu mer pengar. Till slut, efter en kortare diskussion och en hel del irritation, betalade jag ändå.

Det här störde mig rejält. Jag har inga problem med att betala för en tjänst men vem tycker om att känna sig lurad? Jag funderade efteråt, då jag kände att jag hade lite svårt att släppa det, på vilken tolkning som borde vara den bästa istället för den ”sanna”. Jag testade att tänka att chauffören hade det tufft och behövde pengarna mer än någon annan och hade barn hemma som behövde mat på bordet. Jag hade med andra ord gjort en god gärning som betalade lite extra. Jag hade säkert gjort samma sak i den situationen.

När jag testade att agera och tänka som om att detta var sant så släppte de negativa tankarna jag tidigare haft så jag behöll det. Jag tänkte också att det var bra att det här hände nu och inte när det hade varit en längre resa som kunde ha kostat mycket mer. Vilken tur! Märk väl att det inte behöver vara sant för "om jag definierar en situation som verklig så blir den verklig till sin konsekvens" som William Isaac Thomas sa en gång.

Så här kan det hjälpa dig till en bättre dag:
  1. Bekymra dig idag inte för vilken tolkning som är den sanna utan den som är den bästa när det händer något.
  2. Fråga dig själv i varje situation: Vad är det bästa sättet att tänka i den här situationen utifrån målet att jag vill må bra?
  3. När du definierat vilken tolkning som vore den bästa så handlar resten om att göra den verklig.
  4. Börja med att göra det som en skådespelare, dvs agera och tänk som om att detta är sant och se vad som händer.
  5. Om du får ett resultat som du är nöjd med, behåll det och träna på det igen och igen tills det känns naturligt, annars byt tolkning.
Det här skulle kunna betyda att ingen situation egentligen går att definiera som den rätta eller den sanna. Det skulle också kunna betyda att det är inte alltid är viktigt huruvida tolkningen är korrekt av hur en händelse gick till. Om du tror att det var på ett visst sätt så kommer du att skapa självuppfyllande profetior så att det blir som du tänkt dig. Det här går då att använda för att tolka livet mer positivt. Det funkar inte varje gång, men varje gång det funkar är guld värt.

Tänk om det blir som du tänkt dig den här hösten – vad har du då tänkt dig?

Varmt lycka till!

Olof Röhlander
Licensierad mental tränare - Inspiratör
olof@upphopp.seCEDERHEDS STIPENDIUM UTLYSES!

Det är dags att nominera 2010 års kandidater till Cederheds stipendium för kvinnliga ledare.

Stipendiet består av en privat beteendepsykologisk utbildning som går på deltid under ett halvår. Totalt omfattar utbildningen 130 timmar och är inriktad på kommunikation, coaching och ledarskap. Utbildningen är värd 40 000 kr. Läs mer om stipendiet på
http://www.cederhed.se/stipendium.html


Nominera dig själv eller någon du tycker förtjänar stipendiet. Maila nominering, motivering och kontaktuppgifter till stipendium@cederhed.se senast 30 september 2010.

Såhär säger 2008 år stipendiat om utbildningen:

”Det här är en handfast och praktisk utbildning i kommunikation, ledarskap och utveckling som har överträffat mina förväntningar. Magiskt! Jag har vuxit och utvecklats enormt mycket."

Anna Eriksson
Ekonomichef, Infocube, GöteborgBOOSTA DIG OCH DITT FÖRETAG!

Många av de nyföretagare jag är mentor för, nämner Bengt och Johan Kalin från Booster Group, när vi talar om hur man skall driva sitt företag på bästa sätt.

Det är därför naturligt att boka en stund med Bengt och höra hur han själv ser på saken efter att ha arbetat med företags- och kompetensutveckling i drygt 30 år.

Vad är det som skapar framgång undrar jag och Bengt berättar med inlevelse om att det handlar om att omvandla förvärvade kunskaper och erfarenheter till kompetenser. I företagarrollen, i den säljande rollen, i expertrollen och inte minst i den ekonomiska rollen. Som företagare måste man behärska samtliga. Fallerar någon av dessa får man problem. Det gäller alltså att förstå helheten och hur allt hänger ihop.

Bengt och Johan försöker ”boosta” nyföretagaren genom att skapa denna insikt, bygga på med relevanta kunskaper och inte minst träna företagaren i företagarhantverket med målet att upprätthålla en konkurrenskraftig kompetens över tid.

Sedan gäller det att prioritera det som måste göras. Ibland, säger Bengt, är det som om både organisationen och individen gått vilse och hamnat i affärsdjungeln utan både karta och kompass. Då gäller det att få ordning på alla funktioner och aktiviteter, fördela ansvaret och sedan ständigt påminna om att alla jobbar sälj- och marknadsorienterat. Det är en härlig känsla när vi ser alla pusselbitar falla på plats och resultaten syns i bokslutet, säger Bengt entusiastiskt. Då har också vi lyckats.

Och jag kan förstås inte göra något annat än att hålla med. För det är fantastiskt roligt att som konsult kunna bidra positivt till sina kunders framgång.

www.booster.se


HR TIPS!

SITTER DU PÅ EN INFORMATIONSBOMB?

Ingen missade väl det flertal olyckliga uttalanden och bildmontage från BP som gjordes i samband oljeläckan i Gulfen?Enligt författaren till bästsäljande ledarskapsboken "7 Habits", Stephen R. Covey, borde BP & deras styrelseordförande Carl-Henric Svanberg i stället följt några enkla regler från början. Då hade han sluppit be om ursäkt i elfte timman – och med fel ordval.
  1. Var synlig.
  2. Var helt öppen med läget.
  3. Tala så att folk förstår att ni arbetar med det verkliga problemet.
  4. Ägna inte tid åt att försvara och förklara dig.
  5. Försök heller inte prata dig ur ett problem som ni hamnat i på grund av felaktigt agerande. Lös det genom att agera rätt.
Källa: ChefEN VILLA I VARBERG - VÄL VÄRD ATT BESÖKA!

I samband med att Spira Rekrytering besökte Varberg nyligen så passade vi på att titta in i den nybyggda Villa Apelviken där man precis har öppnat för privata och konfererande gäster. Huset ligger ett stenkast från den tidigare hotellbyggnaden, står färdigt på Varbergs Kurort. Huset har byggts för att välkomna fler hotellgäster och större konferensgrupper än Varbergs Kurort förut har kunnat ta emot.Torhild Molvig, som är konferenschef på Comwell Varbergs Kurort, bjuder på en kopp kaffe och berättar stolt om hur inredningen är inspirerad av hav, vind, sand och sten. För idé och genomförande står Informas Fredrik Wendt tillsammans med den mångsidige artisten, komikern och konstnären Peter Apelgren. Peters konstverk, också de inspirerade av naturen, finns att beskåda i lounge och hotellkorridorer. Dessutom har varje gästs hotellrum fått sin egen lilla speciella utsmyckning signerad av Peter.

Under rundvandringen i denna toppmoderna, men ändå lite avskilda anläggning, berättar Torhild att man även fokuserat på att arbeta så miljövänligt som möjligt. Något som känns lite extra bra när man tar morgonrocken på för att njuta av någon naturnära behandling på Varbergs kurort. Nästa gång så får vi stanna till längre, det är ett som är säkert!

www.comwell.se


UTLOTTNING – inSPIRAtion i bokform!

Vi lottar ut 2 signerade böcker ”Det blir alltid som man tänkt sig” av Olof Röhlander.

Maila namn/företag och kontaktuppgifter till news@spirar.se för att vara med i utlottningen! Märk mailet OLOF.


Faktaruta
Namn: Olof Röhlander
Yrke: Mental coach, föredragshållare
Ålder: 34 år
Bor: Göteborg
Familj: Hustrun Anna och hunden Malte
Aktuell: Med boken Det blir alltid som man tänkt sig (Forum Förlag)
Hemsida: www.upphopp.se
Kuriosa: Blev i januari utnämnd till Årets Föreläsare av SAJ Förmedlingsbyrå. Skickar varje måndag ut Veckans mentala styrketräning till över 20 000 mailprenumeranter.


UTLOTTNING – Jubileumsbiljetter!

Spira Rekrytering AB firar 6 års jubileum. Tänk att tiden går så fort när man håller på med det man gillar. Vi lottar ut 2 biljetter till den 4/10 17:00-20:00 för en inspirerande afton för alla sinnen.

Maila namn/företag och kontaktuppgifter till news@spirar.se för att vara med i utlottningen! Märk mailet JUBILEUM.

ETT GOTT SKRATT…

...och lite trevliga kalas gör hösten lättare. Fast tänk på grannarna...
Ansvarig för texter i Newset: Susanne Hydén, hyden@spirar.se.


[ News april/maj 10 >> ]

[ News februari 10 >> ]

[ News september 09 >> ]

[ News maj 09 >> ]

[ News februari 09 >> ]

[ News september 08 >> ]

[ News sommaren 08 >> ]

[ News april 08>> ]

[ News januari 08 >> ]

[ News september 07 >> ]

[ News april 07 >> ]

[ News januari 07 >> ]

[ News september 2006 >> ]

[ News april 2006 >> ]

[ News januari 2006 >> ]

[ News oktober 2005 >> ]

[ News juni-augusti 2005 >> ].