<< Tillbaka till huvudsidan

nyhetsbrev_rekrytering
NEWS MARS 2011

Att möta framtiden med gott samvete
KRÖNIKAN: Livskvalitet, framtid och barn
Trygga Barnen
En solskenshistoria om Nalle Nallis
Segling på lika villkor
Working with wellness
HR-TIPS!
Lär dig mer om Facebook
Utlottning – fyra lyxiga lådor med mörk Eguale-choklad!
The Girl Effect
Direktrapport från Sousse - Tunisien
Great Quotes
Ett gott skratt


Att möta framtiden med gott samvete

Någon sa en gång att om man inte ser bakåt och inte ser framåt, då är det bäst att man ser upp! Och visst ligger det mycket i det. Själv tänker jag då på hur jag inom idrottsrörelsen lärde mig vikten av att jobba med korta och långa mål. Samtidigt. Det är ett förhållningssätt som framgångsrikt följt mig genom åren. Det är inte alltid man vet exakt vad de långa målen innebär, men de måste alltid finnas – kompassriktningen mot framtiden bör finnas någorlunda klar men ha utrymme för förändring så omständigheterna så kräver. Dessutom måste också de korta målen och framgångarna firas för att ge energi framåt. Bristen på att fira just de små segrarna tror jag ibland är en av bovarna inom begreppet utbrändhet. Vi hinner inte med det utan fortsätter därför vidbrända i full fart framåt utan att säga att vi varit tillräckligt bra här och nu.

De flesta är eniga ändå att det är hos barnen framtiden ligger men också att det är hos oss som ansvaret ligger för hur den framtiden blir. Med utblick från det mer internationella perspektivet kommer en krönika om livsmål och konkret agerande från Charlotte Brandin, VDChildhood Foundation i New York.

När allting rullar på fort, man lever i en trygg vardagsbubbla i tillvaron så är det givetvis lite extra svårt att både ha ork och mod att ta tag i det som känns obekant eller svårt. En som ändå gjort detta är Agneta Trygg som är initiativtagare till tiftelsen Trygga Barnen. Hon vet att det bakom de mest välputsade fasaderna, bakom familjens stängda dörrar, finns barn som har det svårt. Där finns föräldrarna som brister när ingen annan än barnen ser. I dessa miljöer krävs extra mod för att våga stå upp för det som är sant och rätt och bäst för barnen.

Men även när det är som mörkast så måste det finnas hopp om att också den lilla människan kan göra skillnad. En sådan historia kommer från Fredrik Jerlov som numera är verksam på
Cordovan men även har ett stort engagemang i Ågrenska i Göteborg. Ett center som hjälper barn, ungdomar och vuxna.

Segling På Lika Villkor, SPLV är ett sommarläger för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar. Lerum Aspen Rotaryklubb driver projektet tillsammans med andra lokala aktörer och förhoppningen är att det skall bli fler SPLV läger runtom i landet.

Från Koh Lanta i Thailand kommer en hälsning från coachen Jenny Andersson som beskriver hur allt fler svenska familjer kombinerar en väsentligt högre livskvalitet med en bättre arbetskvalitet. Jenny delar med sig av några bra tips dessutom. Working with wellness – visst det låter skönt!

En aktuell rapport från Jasminrevolutionens Tunisien kommer från den frilansande guiden Marie Jonasson som på asfaltsnivå funderar över läget. Kanske är det så att man måste igenom kaos innan de goda besluten kan få fäste?

Jag samtalade med Jens Baagøe, VD på Sackeus som arbetar med Fairtrade-produkter för en tid sedan. Han berättade om hur fantastiskt han upplever det med alla de arbetare ute på fälten som nu väljer att arbeta enligt fairtrade vid skörd och försäljning av sina kaffebönor, kakaobönor mm. Och allt med ett enda mål, att deras barn skall få det bättre än vad de själva har det, få gå i skolan och få en bättre framtid. Att vara del av sådant känns mäktigt.

Sackeus står för UTLOTTNINGEN med fyra härligt lyxiga lådor med Eguale-produkter denna gång. Läs mer längre ner i Newset.

Nå, framtiden är inte bara barnen utan även att vi själva skall hamna rätt och under HR-tips så tar vi upp lite sådant. Numera behöver de flesta av oss förhålla sig till det sociala mediet Facebook och därför kommer åtta bra tips från Maria Gustafsson och Szofia Jakobsson som kan massor om detta.

Några tips för jobbintervjun kan också vara på sin plats. Det är ju trots allt inte i alla som någon från Spira finns med och coachar :)

Med hopp om att vi alla får en bra resa mot en grön, skön vår och att du genom detta News blivit lite extra motiverad och inSPIRerAd att möta samtid och framtid.

Med värme


Vi på Spira hoppas att vi och vårt News kan intressera, informera och inspirera dig en stund.

[ Om du vill ändra adress, lägga till adress eller bli borttagen från sändlistan kontakta oss på
news@spirar.se ]

För att läsa gamla News – scrolla längst ner på sidan.


KRÖNIKAN: LIVSKVALITET, FRAMTID OCH BARN

Ganska förutsättningslöst angriper jag tangenterna för att komponera en text om, som det angivits, ’livskvalitet, framtid och barn’. De här beskrivningarna och konkreta exemplen rör ju de allra flesta och utgångsläget för mig är att dessa begrepp samtidigt är både livsmål och föremål för konkret agerande i vardagen.


Lite bakgrund kanske hjälper till. Sedan snart 9 år tillbaka är jag VD för Childhood USA och driver en verksamhet som går ut på att samla in pengar och distribuera dem till behövande organisationer och projekt som vi har utvärderat för att ta emot stöd i enlighet med Childhoods stadgar och målsättning. Arbetet är mycket varierat, jag möter många olika människor varje dag och har kontakt med många olika skikt i samhället. Det är inspirerande, utmanande, och energigivande. Jag har två döttrar, 13 och 16 år, som jag vill påstå definierar min framtid och livskvalitet i högsta grad.

Som utlandsboende ter sig begreppen livskvalitet och framtid i likhet med dess svenska motsvarigheter. Under ett år som utbytesstudent under gymnasiet i Iowa, USA, blev jag starkt medveten om att vardagen är densamma var du än befinner dig. Men att påverka sin vardag, livskvaliteten, och i förlängningen framtid och eventuella barn är ju inte alltid något som man styr eller har en aning om när det står precis framför en. Således har min livskvalitet växlat med åren och som för många andra inneburit att arbete, boende, familj, samt uppbrott och kontakter har varierat i intensitet och lokalitet.

1989 flyttade jag till San Francisco från Lund. Livskvaliteten var väntat ganska hög, och jag brukade skämta att kulturchocken i alla fall var lättare att hantera än om jag hade hamnat i Houston, TX. Fast det var kanske inte helt riktigt. Efter något år upptäckte jag att normlösheten var ganska påfrestande och t o m utmanade, vilket innebar att jag var tvungen att hitta en balans inom mig själv i en omgivning där i princip vad som helst var gångbart. Kontrasten mellan Lund, där jag hade bott i 5 år, och SF var alltså påtaglig men till slut hittade jag min definition på varför det var rätt (väg) för mig. När jag 1996 flyttade till USA:s östkust kände jag direkt att ’mellanläget’ mellan västkusten i USA och Sverige var den rätta miljön för mig.

När mina barn omsider anlände upphöjdes Emil, Pippi och ’Fem myror....’ till kulturarvsstatus. Det blev helt plötsligt oerhört viktigt att som svensk i förskingringen kunna förmedla det som jag uppfattar som det riktigt svenska - hög livskvalitet, en tro på och en direkt länk till framtiden, samt säkerhet, mänskliga rättigheter för och skydd av barn.

Till stor del lever jag nu dessa tre begrepp, både genom mitt arbete, mitt privatliv, och mina barn. Jag har förmånen att få ha kontinuerlig kontakt med Sverige genom mitt jobb; jag har en livskvalitet som jag inte tar för given utan efterhand har skaffat mig och bibehåller på egen hand; och sist men inte minst har jag två underbara döttrar som båda har tagit till sig Sverige och USA.

Charlotte Brandin, VD Childhood USA

www.childhood.orgTRYGGA BARNEN

Vi pratar ofta om att barnen är vår framtid, att de är det viktigaste och tänker då att våra egna barn har det bra och får den omvårdnad, trygghet och goda fostran som lagen föreskriver. Vi vill hellre tro att alla problem för barn ligger i svält, krig och nöd i fattigare länder. Sanningen är emellertid att det finns många dolda krigszoner bakom stängda dörrar även i de ”finare” familjerna. De barn som råkar ut för att en förälder plötsligt inte funkar som vanligt kan ha ännu svårare att få hjälp.

Vi träffar Agneta Trygg som levde det goda livet med en välartad familj i Djursholm i Stockholm. Livet verkade bra utåt med föräldrar som båda hade ”rätt” jobb, ”rätt” aktiviteter och ”rätt” umgänge. Problemet var att Agnetas man drack för mycket och att det hela accelererade på ett sätt där han som tidigare betraktades som den sociale och trevlige mannen utåt blev en helt annan inför fru och barn. Yngsta dottern tillbringade all sin fritid i stallet för att slippa träffa pappa hemma eftersom han oftast var onykter. När hustrun Agneta insåg hur det egentligen stod till och började ställa krav på nykterhet blev problemen värre.

”-Jag stod på trappan och sa att han fick välja, familjen eller spriten. Då gick han sin väg.” säger Agneta. Situationen blev ännu värre när mannen gick under jorden och familjen inte kunde få reda på vad som hände. Socialtjänsten vägrade att säga var han fanns, de hänvisade till sekretess. Agneta och barnen upplevde också stora bekymmer med att få rätt hjälp och stöd under den kaotiska perioden. I flera år led bland annat den yngsta dottern av stress, magont, sömnproblem och orkeslöshet. Hon orkade inte med varken skolan eller kompisar. 2010 dog pappan på grund av sitt missbruk.

”-Min yngsta dotter säger att hon saknar honom som han var innan han blev sjuk. När han fortfarande var världens bästa pappa.” säger Agneta. Förra året startade Agneta tillsammans med sina två döttrar och ett antal andra engagerade personer stiftelsen Trygga Barnen. Det är en stiftelse som vill hjälpa de anhöriga med att få rätt hjälp när någon nära brister.

”-Barn anklagar alltid sig själva och känner skam när en förälder brister.” säger Agneta. ”Därför behövs det resurser att stötta utsatta barn. Och lagändringar så att barn som behöver hjälp alltid ska kunna få den omedelbart. För barn ska inte behöva leva med skuld och skam som inte alls är deras.” Det är just detta som stiftelsen vill arbeta med. Att hjälpa. Och det verkar gå framåt. Att Agneta börjat prata om problemen gör att fler vågar prata och på det sättet blir problemen synligare och lättare att hantera. Agnetas yngsta dotter har medverkat i både press och Morgonprogram på TV4 och företrädarna för Trygga Barnen jobbar med lobbyarbete hos både myndigheter och organisationer som BRIS. Det är ett viktigt arbete. Både med barnen nära och långt borta. För alla är de vår framtid.


Agneta Trygg
www.tryggabarnen.com


EN SOLSKENSHISTORIA OM NALLE NALLIS

Den här berättelsen kommer från Fredrik Jerlov och familjens vintersemester på Hawaii


Efter 14 intensiva dagar hade vi nått sista kvällen före hemresan. Resväskorna skulle fyllas med smutstvätt och dollarfynd. Själv brottades jag med att hitta plats för den i ädelt trä snidade tigerhaj jag fyndat misstänkt billigt av en långhårig hawaiian med många halsband och dimmig blick.

Då säger yngsta dottern (10 år) Emelie att hon inte kan hitta sin nalle. Vi letar. Först lite vänsterhänt. Sedan koncentrerat. Sedan desperat. Det är nämligen inte vilken nalle som helst. Det är Emelies livskamrat, självaste Nalle Nallis, som han ju heter, som hon fick av morfar när hon föddes och sovit varje natt med sedan dess. Det är 10 års trygghet, kärlek, ömhet… som är puts väck.

Jag ringer i tur och ordning upp hotellets roomservice, guestmanager, security, Obama… och medan Emelies tårar flödar letar vi, letar vi, letar vi… men det finns bara så många ställen en nalle kan gömma sig på. Tills slut är klockan midnatt. Ingen nalle. Enda förklaringen är att städerskan fått honom med sig när hon bytte lakan. Och isåfall, säger hotellchefen kallt, befinner sig nallen i en av tusen tvättkorgar på stora United Laundry Inc. På väg mot automatisk kokning, mangel, bortsortering. Inget bra ställe för en liten älskad nalle från Sverige.

Då ringer jag samtalet som skall förändra allt. Till Joseph Kourieh. Min nyfunne unge svenska vän, som bor i Honolulu och skall visa sig ha ett hjärta av guld.

Han lyssnar och bestämmer sig för att göra världen lite bättre. Mitt i söndagsnatten sätter han sig på sin MC och kör över hela ön till stora tvättfabriken. Där han lyckas prata sig förbi vakterna, grindarna och murarna. Han tar plats mitt i havet av alla storhotellens smutsiga lakan och engagerar snart hela personalen i jakten på lilla nallebjörnen.

Timmarna går, tills slut måste familjen Jerlov motvilligt åka till flygplatsen och Emelie viskar i mitt öra att hon inte gråter mer för hennes tårar är slut.

En dryg vecka senare är vi hemma i Sverige. Då ringer det på dörren. Där står en man från DHL som överlämnar en liten låda. I den ligger lilla, bruna, slitna Nalle Nallis. Han tittar på mig och ser ut som han ler.

Fredrik Jerlov
www.agrenska.seSEGLING PÅ LIKA VILLKOR

Har du sett någon i rullstol som seglar? Om inte så är du varmt välkommen att besöka SPLV lägret i Lerum mellan den 15–19 juni 2011. Då kommer ett 20 tal ungdomar med olika funktionshinder och lika många engagerade ungdomsledare och ett antal Rotaryvolontärer att finnas på plats för spännande och roliga dagar på och intill Aspen. Det är allt från utflykter i anpassade segelbåtar, besök från brandkåren till lek, bad och grill.

Lägret startade för tre år sedan då den nystartade Rotaryklubben i Lerum Aspen Rotaryklubb LARK letade efter ett hjärteprojekt. Varje Rotaryklubb skall ju arbeta i andan ”Service above self”. Här ville man välja ett projekt som kunde hjälpa ungdomar på ett praktiskt och begripligt sätt. Både för ungdomar med funktionshinder, som på detta sätt för chans att segla på lika villkor som andra ungdomar, umgås, ha roligt och träffa nya vänner. Samtidigt såg man till nyttan med att få ungdomar engagerade som ledsagare och ledare. För detta genomförs nu årligen både ledarskaps- och säkerhetsutbildning.

Under de två år som SPLV redan genomförts har det varit hårt slit blandat med många skratt och fantastiska möten. Möten och upplevelser som berikat alla som har deltagit. Oavsett om det varit under hela veckan eller under några timmars inhopp. LESS anläggning vid Aspen, har genom generösa sponsorbidrag, anpassats allt mer för att underlätta för smidiga och säkra transporter.

I vår fortsätter Rotary, Lions och Scouterna gemensamt det arbetet för att kunna ta emot ungdomar till det numera årligen återkommande arrangemanget. Du är givetvis välkommen att tipsa om deltagare, ledare, sponsorer eller kanske vara med själv och hjälpa till!Full fart på SPLV!
www.lerumaspenrk.seWORKING WITH WELLNESS

Från Jenny Andersson, coach och inspiratör, kommer en betraktelse från livsnjutarnas ö, kanske svenskarnas nya arbetsplats.

Vad är livskvalitet för dig och hur väljer du att leva ditt liv? Är det viktigt för dig att ha ett stort fint hus, en snabb båt och en cool Aston Martin? Eller är det att andas frisk luft, njuta av sanden mellan tårna och spendera mer kvalitetstid med din familj. Kanske är det en kombination? Hur det än är för dig finns det ingenting som är rätt eller fel. Det är helt upp till dig hur du väljer att leva ditt liv.

Fler och fler personer jag möter här på Koh Lanta har gjort omprioriteringar i sina liv. Precis som jag. Vissa är här och funderar på hur de vill leva. Många vill bort ifrån stressen, ta sig ur ekorrhjulet och få ett lugnare liv. Vissa vill byta bana. Många tar en thaimout, som det också kallas här. De får mer tid för varandra och sina barn här.

Det finns numera två svenska skolor på Koh Lanta och denna säsongen går 334 barn i skolan här. Många föräldrar arbetar och hinner även med både dykning, snorkling, beachvolleyboll, yoga och Mindfulness på sin fritid själva och tillsammans med sina barn. För mig är det livskvalitet.

Och många tycker just så. Kanske är det därför så många svenskar återkommer hit år efter år. Det bildas en allt bättre och starkare infrastruktur kring de som bor och arbetar här. Många har valt att driva en strandbar eller bygga hus och resort på ön. Med dagens teknik finns det ju även oändliga möjligheterna till att arbeta mot alla delar av världen och även att studera via nätet. Skype, mail och sociala media fungerar fantastiskt bra som kommunikationsverktyg. Möten sker allt oftare via videokonferenser.

Själv coachar jag via Skype, telefoncoachning, vilket funkar alldeles utmärkt! Mina kunder är numera många fler. Det är personer och företag som bor och lever lite överallt i världen faktiskt. Marknaden är ”svenskar globalt”. Min man arbetar mot Sverige med sitt företag, Sponsorhuset.se. Jag själv har även startat Lanta Wellness för att hjälpa folk att öka sin livskvalitet i livet, både i kropp och knopp. Att verkligen fylla sina dagar med det liv de önskar. Och att våga prioritera det som är viktigt i livet, här och nu. Med coachning hjälper jag folk att skapa handlingsplaner som tar dem dit de önskar.

Hur ser din framtid, livskvalitet och livsenergi ut? Vänd ditt liv till positiva processer, inklusive självkänslan, målsättningarna och livsglädjen. Det som gör livet lätt och ökar kvaliteten.

Tips på övning - öka din livskvalitet.
Ett sätt för att titta på vad livskvalitet är för dig är att göra en enkel värderingsövning för vad du tycker är de absolut viktigaste delarna i ditt liv. Ex på en värderingar. Att ha mer tid för familjen, bra arbetskamrater, ett kul jobb, att resa mer, att ha balans i livet etc. Inget är rätt eller fel.
 1. Skriv ner vad du värderar högst i ditt liv. Vad är det viktigaste för dig?
 2. Prioritera sedan dina värderingar i en ordningsföljd med de viktigaste värderingarna först.
 3. Skrev därefter ner vad varje värdering mer specifikt innebär i handling för dig i ditt liv.
 4. Följ sedan detta och lev utefter dina prioriterade värderingar.
Du kommer garanterat att höja din egen livskvalitet med denna enkla reflektion. Det funkar, även om du kanske inte just värderar att prioritera att bo utomlands på vintern, vilket var en av mina prioriteringar i livet. Men vill du också det, finns det många möjligheter här på Koh Lanta.

www.lantawellness.com och www.jennycoach.se

HR TIPS


FRÅGA UT OCH BLI INTE ENBART UTFRÅGAD PÅ INTERVJUN

Om du kommer att trivas på en framtida arbetsplats hänger inte enbart på hur företaget och ledningen hanterar frågorna om ”hårda värden” såsom omsättning, förväntad tillväxt och finansiella strategier. Ändå är det oftast bara sådana saker som kommer att tas upp vid en anställningsintervju.

Du behöver därför ta reda på mer om de mjuka frågorna eftersom det är de som till stor del avgör om du kommer att trivas på ditt nya jobb. Om jobbet är rätt kommer du att ha en bra känsla i magen efter intervjun. Om du inte har det så ta gärna kontakt med headhuntern eller personalchefen igen och ställ kompletterande frågor. Det ger dessutom ett bra intryck.

Här är fem frågor som är handlar om mjuka värden.
 1. Vilka värderingar har företaget?
 2. Hur är det med mångfalden?
 3. Hur tar företaget socialt ansvar?
 4. Vilken ledarskapsstil är dominerande?
 5. Vilka är de första utmaningarna?
Be gärna om svar som relaterar till vardagliga händelser, då får du konkreta exempel som gör det lättare att se vad du skall ta ställning till och du känner dig mer förberedd.

Innan du går på intervjun är det också viktigt att du läser på om företaget. Kanske lyssnar av i ditt nätverk och, om det finns en headhunter involverad, stämmer av. Vissa headhunters, som Spira, brukar delta vid första intervjun mellan kandidat och företag.LÄR DIG MER OM FACEBOOK

Har du tagit ställning till Facebook?
Är det en fluga eller något som går att använda i jobbet?För att ta reda på mer så träffade vi Maria Gustafsson på MIKU och Szofia Jakobsson på Follow Me. De två är Göteborgsföretagare som arbetar med strategisk och praktisk kommunikation och har verklig koll på nya sociala media. Här delar de med sig sina åtta bästa tips när det gäller att börja använda Facebook och ger lite mera input.

Facebook är det absolut största nätverket online just nu. För att förstå hur stort det är kan man säga att om Facebook skulle vara ett land, vore det världens fjärde största! Med över 4 miljoner svenska konton är det inte längre möjligt att förkasta detta fenomen som en obetydlig fluga. Många företag engagerar sig i att kommunicera med intresserade personer och befintliga kunder på Facebook.
 1. Allt vi gör kommunicerar, så även dina bilder, din musik och ditt sätt att kommentera det andra skriver.
 2. Fundera över om du vill använda din personliga sida för dig privat eller både som privatperson och professionell. Inget är rätt eller fel.
 3. Ha en strategi även för sig själv som person. Titta på din profil med objektiv blick, vad ger du för bild av dig själv?
 4. Om du gillar att dela med dig av bilder och filmer, använd sekretessregler och listor så inte alla får se allt.
 5. Uttryck din egen åsikt. Ingen är intresserad av uppdateringar som slutar med ”kopiera det här och klistra in i din status”.
 6. Var selektiv med sidor och grupper. Din röst blir mer värdefull när du inte sätter ditt namn på allt du blir inbjuden till.
 7. Genom att besvara frågor inom ditt kompetensområde kan du både skapa en dialog och stärka ditt personliga varumärke.
 8. Ha roligt när du skriver, det lyser genom och ger ett mer positivt intryck.
- Ett bra sätt för dig som vill lära dig använda Facebook-sidan på ett smart sätt är att gå på en kurs, säger Maria. Hon berättar att de arrangerar praktiska kurser i hur man både skapar en Facebook-sida och hur man sedan får mer ut av den.

- Man tar med sig datorn till kursen och kommer hem med en färdig sida!

För dig som är intresserad, ta kontakt med Maria eller Szofia som nedan så får du ett specialerbjudande för dig som läsare av vårt News. Kurser börjar bland annat 3 och 10 mars i Göteborg. Välkommen till ett av världens största sociala nätverk :-) !

Maria: maria@miku.se     Szofia: kontakt@followmemarketing.seUTLOTTNING – fyra lyxiga lådor med mörk Eguale-choklad!


Maila: namn/företag och kontaktuppgifter till news@spirar.se för att vara med – märk mailet UTLOTTNING.

Läs mer om produkterna på www.sackeus.se
Köp gärna det goda kaffet till som lanseras under devisen ”kaffe med en ryggrad”!
THE GIRL EFFECT

Du har tid att trycka på play:http://www.girleffect.org/share/the-big-picture/the-girl-effect-ticking-clock?ref=nf
DIREKTRAPPORT FRÅN SOUSSE – TUNISIEN

Här kommer några dagsfärska observationer och betraktelser från Jasminrevolutionens Tunisien - detta folkliga uppror som blev startskott för liknande protester runt om i Arabvärlden. Naturligtvis rapporteras det löpande om de demonstrationer och sammanstötningar som just nu äger rum i länder som Algeriet, Libyen, Jemen och Bahrain. Den politiska situationen i Tunisien och landets framtid diskuteras både inom och utanför landets gränser.Jag tänkte dock gå ner på "gatu-nivå" och berätta om mina egna intryck och vad folk gör och pratar om i vardagen. Jag kan väl inte kalla det för en gräsrotsrapport då det är långt mellan grässtråna i Sousse, men en asfaltsrapport kan vi väl kalla det för .

Jag börjar med några påtagliga synintryck:

* Att förändringens vindar blåst ett tag märker jag redan när jag från planet kliver in i terminalen på Monastirs flygplats - inte en enda affisch eller tavla på den fromt vinkande Ben Ali syns nånstans.

* Två saker slog mig på den korta färden hem från flygplatsen:

1) De obligatoriska två poliserna i varje rondell och korsning har nu fått sällskap av två beväpnade militärer. Detta beror på att polisen inte har befogenhet att använda skjutvapen mot bovar och banditer - det har däremot militären (undantagstillstånd råder fortfarande)
2) Nästan alla lyxbilar har försvunnit från gatorna. Förut fanns det ganska gott om både Porsche och Corvette för att inte tala om de lyxigaste BMW- och Mercedesmodellerna. Det är inte bara de som haft nära förbindelser med maffian/Trabelsi-familjen som gjort sig av med sina bilar, utan även folk som faktiskt tjänat ihop sina pengar på ärligt sätt, men som är rädda för att bli överfallna på grund av att de har en tjusig bil.

* Många av de affärer och företag som plundrades och förstördes främst under januari månad har ännu inte hämtat sig riktigt. Jag var i den stora mataffären Monoprix igår och de tidigare skyltfönstren är nu igenmurade med tegelsten och puts. Militär står vid in- och utgången.

Här kommer några andra betrakelser jag gjort de senaste dagarna:

* Kul att lyssna på musik på radio. Plötsligt spelas rap-musik, vilket var förbjudet förut. Väldigt många nya sånger har skrivits sedan revolten och nästan alla innehåller ordet "dégage" vilket, lite fritt översatt, betyder "stick!". Tidigare kunde folk helt utan kunskaper i arabiska inte undvika att lära sig ordet "habibi" (= min älskling), vilket upprepades till leda i varenda tunisisk sång.

* På den tidigare hårt kontrollerade tv-kanalen Tunis7 kan man nu se en stor variation av reportage och program. Före revolutionen handlade alla inslag om vad Ben Ali och hans fru Madame Leila skulle ha för sig under dagen och vilka viktiga personer de skulle träffa. Detta mixades med enbart positiva bilder och rapporter från Tunisien + en del fotboll förstås .

* Journalister åtnjuter också en helt annan frihet nu. Jag köper varje dag den franskspråkiga tidningen La Presse som också var kontrollerad och censurerad förut, men nu kan vanligt folk skriva insändare om allt mellan himmel och jord. På förstasidan idag var huvudrubriken "Ben Ali Baba och de 40 rövarna" apropå att folk i presidentens närhet roffat åt sig pengar, mark och annat. Som ni kanske sett går det rykten om att Ben Ali, som befinner sig i Saudiarabien, har fått en stroke, och vissa källor hävdar till och med att han avlidit. En tidning skrev att Madame Leila efter sin makes stroke ska ha lagat "asada" - en slags pudding som man äter vid speciellt festliga tillfällen.....ja, ni förstår vilka friheter journalister nu tar sig efter alla dessa år av påtvingad tystnad och lydnad.

* Det har alltid funnits en stor styrka av civilklädd polis som haft till uppgift att gå runt på gatorna och på universtiteten och sitta på caféer för att lyssna om det fanns de som eventuellt vågade sig på att kritisera Ben Ali eller säga något negativt om Tunisien. Den som eventuallt dristade sig till detta blev rapporterad eller arresterad och förhörd. Det verkar som om dessa informatörer fortfarande jobbar, men nu är det folk som vill sprida islamistiska idéer man vill få fast.

Vad tror då folk på gatan och vad diskuteras på caféerna? Ja, osäkerheten om framtiden är fortfarande mycket stor. Det alla är överens om är att revolten fört med sig två riktigt positiva saker. Nummer ett: att Trabelsi-familjen med alla sina förgreningar är krossad och att sanningen om korruptionen kommit fram. Nummer två: att man nu öppet vågar diskutera politik och situationen i landet.

Detta till trots råder en viss pessimism och återhållsamhet. Kommer man verkligen få det bättre? Kommer fler jobb att skapas? Vad händer med levnadskostnaderna? Hur länge har folket, speciellt de unga, tålamod att vänta på förändringar?

I tillägg till denna osäkerhet iakttas allmänt en stor försiktighet för kriminaliteten är nu högre än den nånsin varit. Alla möjliga bovar och banditer utnyttjar det faktum att polisen inte har den makt den tidigare hade. Det finns små, men ändå oroande, tecken på att diverse grupperingar som helt enkelt vill ställa till problem och destabilisera situationen, får härja fritt. Häromdagen mördades en polsk präst i Tunis och detta oroar folk då det förut inte funnits några religionsmotsättningar i Tunisien.

Vad tror jag då själv kommer att hända i Tunisien, exempelvis det närmaste året? Ja, jag vågar inte ge mig på några gissningar vad gäller utgången i det val som ska hållas senare i år, vad ändringarna i konstitutionen kommer att innebära och hur ett nytt statsskick kommer se ut. Dessa frågor lämnar jag till personer som har större kunskap om samhällsfrågor på högre nivå. Det jag däremot har många åsikter om är det faktum att många tunisier vill ha ett samhälle NU MED EN GÅNG där alla kan dra nytta av de demokratiska fri- och rättigheterna. Här nämns ofta Sverige som föregångsland, men oj,oj, vilken lång väg de tunisiska medborgarna har att vandra om det är detta man siktar mot. Vi måste komma ihåg att den arabiska kulturen, med folks värderingar och tänkesätt, föreställningar och normer, etik och moral m.m., är väsensskild från den skandinaviska. Jag skulle kunna skriva en bok om detta, men jag tar upp bara ett par av de viktigaste sakerna:

Tunísien, liksom de flesta länder i denna del av världen, är hierarkiskt uppbyggt med starka ledare med auktoritära synsätt på samhällets alla nivåer - i familjen, i skolan, på arbetsplatsen, i politiken. Jag brukar kanske lite brutalt uttrycka det så här: För att överleva och komma nånvart i detta system måste man tidigt lära sig att "sparka nedåt och slicka uppåt". Detta förhållningssätt genomsyrar hela livet - som barn lär du dig att lyda dina föräldrar och äldre syskon, i skolan ifrågasätter du aldrig vad läraren säger och på jobbet lär du dig veta din plats och du går aldrig utanför den ram som chefen ritat upp. Man har alltså ingen tradition av och får egentligen aldrig lära sig saker som att fatta och följa majoritetsbeslut, att kompromissa, att delegera, att lita på sina medmänniskor, att arbeta i grupp, att vara med och respektera och hålla sig till allehanda regelverk. Detta och många, många andra saker är ju sådant som vi svenskar nästan får med oss via modersmjölken eller i alla fall tränas i redan på dagis.

För att avsluta detta resonemang och ge er min högst personliga åsikt: Tunisien ska inte sträva efter att kopiera ett europeiskt land. Jag anser att det tunisiska folket måste ha lite tålamod och försöka hitta sin egen väg genom den demokratiska labyrinten, och också hitta sätt att handskas med och dra nytta av den nyfunna friheten.

Marie JonassonGREAT QUOTES

We have too many high sounding words, and too few actions that correspond with them.
- Abigail Adams (1744 - 1818)

If I can stop one heart from breaking I shall not live in vain.
- Emily Dickinson (1830 - 1886)

I attribute my success to this - I never gave or took any excuse.
- Florence Nightingale (1820 - 1910)

A single act of kindness throws out roots in all directions, and the roots spring up and make new trees.
- Amelia Earhart (1898 - 1937)

ETT GOTT SKRATT...

Nedanstående kommer från en vän som jobbar på EU I Bryssel. Läs och le.

European paradise:
You are invited to an official lunch. You are welcomed by an Englishman. Food is prepared by a Frenchman and an Italian puts you in the mood and everything is organised by a German.

European hell:
You are invited to an official lunch. You are welcomed by a Frenchman. Food is prepared by an Englishman, German puts you in the mood but, don't worry, everything is organised by an Italian.


That joke was proposed by a Belgian as the Official European Joke, the joke that every single European pupil should learn at school. The Joke will improve the relationship between the nations as well as promote our self humour and our culture.

The European Council met in order to make a decision. Should the joke be the Official European Joke or not?

The British representative announced, with a very serious face and without moving his jaw, that the joke was absolutely hilarious.
The French one protested because France was depicted in a bad way in the joke. He explained that a joke cannot be funny if it is against France.
Poland also protested because they were not depicted in the joke.
Luxembourg asked who would hold the copyright on the joke.
The Swedish representative didn't say a word, but looked at everyone with a twisted smile.
Denmark asked where the explicit sexual reference was. If it is a joke, there should be one, shouldn't there?
Holland didn't get the joke, while Portugal didn't understand what a "joke" was. Was it a new concept?
Spain explained that the joke is funny only if you know that the lunch was at 13h, which is normally breakfast time.
Greece complained that they were not aware of that lunch, that they missed an occasion to have some free food, that they were always forgotten. Romania then asked what a "lunch" was.
Lithuania et Latvia complained that their translations were inverted, which is unacceptable even if it happens all the time.
Slovenia told them that its own translation was completely forgotten and that they do not make a fuss.
Slovakia announced that, unless the joke was about a little duck and a plumber, there was a mistake in their translation.
The British representative said that the duck and plumber story seemed very funny too.
Hungary had not finished reading the 120 pages of its own translation yet.
Then, the Belgian representative asked if the Belgian who proposed the joke was a Dutch speaking or a French speaking Belgian. Because, in one case, he would of course support a compatriot but, in the other case, he would have to refuse it, regardless of the quality of the joke.

To close the meeting, the German representative announced that it was nice to have the debate here in Brussels but that, now, they all had to make the train to Strasbourg in order to take a decision. He asked that someone to wake up the Italian, so as not to miss the train, so they can come back to Brussels and announce the decision to the press before the end of the day. "What decision?" asked the Irish representative.

And they all agreed it was time for some coffee…


Ansvarig för texter i Newset: Susanne Hydén, hyden@spirar.se.


[ News september 10 >> ]

[ News april/maj 10 >> ]

[ News februari 10 >> ]

[ News september 09 >> ]

[ News maj 09 >> ]

[ News februari 09 >> ]

[ News september 08 >> ]

[ News sommaren 08 >> ]

[ News april 08>> ]

[ News januari 08 >> ]

[ News september 07 >> ]

[ News april 07 >> ]

[ News januari 07 >> ]

[ News september 2006 >> ]

[ News april 2006 >> ]

[ News januari 2006 >> ]

[ News oktober 2005 >> ]

[ News juni-augusti 2005 >> ].